Gerard Koolschijn over Plato's oplossing voor de planeet

13 december 2017
| | | | |

Sinds een botte zakenman is verkozen om het machtigste land op de aardbol te leiden, dreigen kortzichtigheid en onwetendheid, brutaliteit en bluf opnieuw het lot van de op hol geslagen mensheid te bepalen. Hoog tijd nog eens een blik te werpen op de oudste utopie: Plato zag het gevaar van ongeremde menselijke begeerte. Weigerend tot cynisme te vervallen zocht hij een verklaring en een oplossing in een met vuur verkondigde psychologische en politieke theorie, waarin afkeer van de consumptiemaatschappij en het verschil tussen welvaart en welzijn centraal stonden. 

Gerard Koolschijn, schrijver en vertaler, stelt in het boek Plato's oplossing voor de planeet een korte en krachtige selectie samen uit Plato's psychologische en politieke werk. Filosoof Coen Simon zal 13 december, vanaf 20.00 bij Spui25 met hem in gesprek gaan over wat de teksten van Plato lezenswaardig en relevant voor het heden maakt.

 

In Plato’s opinie stevende de mensheid in de 5de en 4de eeuw voor Christus al af op de ondergang, veroorzaakt door hebzucht en eigenbelang. Een maar al te actuele gedachte in deze tijden van Trump, klimaatverandering, overbevolking en de groeiende kloof tussen arm en rijk.

Wat kunnen we van Plato's visie leren? Zijn de ideeën ook praktisch toepasbaar en zijn doemscenario’s niet van alle tijden? De democratie bijvoorbeeld zou in ieder geval geen beteugeling kunnen zijn van de menselijke driften. Maar wat dan wel? Wat is precies de oplossing voor de planeet?

Over de sprekers

Gerard Koolschijn (1945) is vertaler en schrijver. Hij legt zich toe op de vertaling van klassieke literatuur, met name van Griekse tragedies en de filosoof Plato. Al vanaf jongs af aan begon Koolschijn met het vertalen van klassieke werken. Na zijn studie klassieke talen en rechten aan de Rijksuniversiteit van Leiden werkte hij in het voortgezet onderwijs als leraar en rector. Zijn toneelvertalingen zijn sinds 1985 vele malen door grote toneelgezelschappen op de planken gebracht.

Coen Simon (1972) is filosoof en publicist. Simon publiceerde na zijn studie wijsbegeerte in meerdere kranten en tijdschriften en was hij redacteur van Filosofie Magazine en sinds 2005 hoofdredacteur van Bres. In 2012 won hij de Socrates-wisselbeker. Begin 2017 verscheen Oordeel zelf, waarin Simon de lezer originele en geestige handvaten geeft om te overleven in een tijd waarin niemand hetzelfde wil zijn en iedereen hetzelfde doet.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

MINDBOOKSATH : athenaeum