Onze boekhandels zijn open! Kom langs of bestel telefonisch, via WhatsApp, per e-mail of via de webshop. #steunjeboekhandel, ook online

Het zit het nu eigenlijk met het populisme? Een avond met Cas Mudde

15 juni 2017 tot 15 juni 2017
|

Naar aanleiding van het verschijnen van het Elementaire Deeltje Populisme van Cas Mudde en Cristóbal Rovira Kaltwasser organiseren SPUI25 en AUP een publieksbijeenkomst in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Over populisme wordt veel gesproken en geschreven, maar de betekenis van de term varieert. Wat is populisme echt? Wie zijn populistische leiders? En wat is de relatie tussen populisme en democratie?

Tijdens deze avond buigen we ons over het populisme. De auteurs omschrijven populisme als een ideologie die de samenleving in twee groepen scheidt: die van het ‘echte volk’ versus die van de ‘corrupte elite’. Aan de hand van diverse populistische bewegingen — rechtse partijen in Europa, linkse presidenten in Latijns-Amerika en de Tea Party in Amerika — illustreren zij de hedendaagse invloed van deze ideologie. Ook ambivalente persoonlijkheden van populisten als Donald Trump, Silvio Berlusconi, Jean-Marie Le Pen en Hugo Chávez komen aan bod.

Cas Mudde zal spreken over populisme, waarbij hij zich afvraagt wat de langetermijnsgevolgen van de huidige populistische trend zijn. Ook bespreekt hij reacties uit de politiek en journalistiek. Mudde is universitair hoofddocent aan de School of Public and International Affairs van de Universiteit van Georgia (VS) en onderzoeker aan het Center for Research on Extremism (C-REX) van de Universiteit van Oslo (Noorwegen). Daarvoor werkte hij aan de Universiteit Leiden en Antwerpen.

Over Elementaire Deeltjes

Elementaire Deeltjes, de nieuwe serie van Amsterdam University Press (AUP), maakt kennis toegankelijk voor een breed publiek. Het lezen van een Elementair Deeltje is dé manier om snel van alles te weten te komen over een onderwerp. Elementaire Deeltjes is een serie handige en handzame inleidingen, die antwoord geeft op de vraag: ‘Hoe zit dat nu eigenlijk?’

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

N.B. Locatie: Centrale Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam. 

Aanmelden

pro-mbooks1 : athenaeum