Jan Verplaetse over zijn boek Bloedroes: Waar komt onze fascinatie voor bloed vandaan?

09 mei 2016 tot 09 mei 2016
| | | | |

Van oudsher brengt bloed mensen in vervoering. Bloed schrikt af, fascineert en windt zelfs op. Het brengt ons in een roes, maakt ons dronken, waardoor we opgaan in religie, jacht, geweld, oorlog, vechtsporten en horrorfilms. Biedt bloed ons de mogelijkheid om te ontsnappen aan de rationele, efficiënte wereld waarin we leven? Heeft bloed nog altijd iets mysterieus? Waar komt die magie van bloed vandaan? In Spui25, 9 mei, 17.00-18.30, zal Jan Verplaetse samen met horrorspecialist, filmmaker en journalist Jan Doense en Marieke von Lindern, onderzoekster bij Sanquin, de fascinatie voor bloed uitdiepen. Verplaetse zal vertellen over zijn boek, de sprekers zullen hierop reageren aan de hand van hun eigen ervaringen met bloed. De lezing wordt gemodereerd door filosoof Erno Eskens. Aan het eind van het programma is er voor het publiek de mogelijkheid om vragen te stellen. 

Bloedroes is het nieuwste boek van filosoof Jan Verplaetse. In dit grondig gedocumenteerde en verhalende boek zoekt hij naar antwoorden aan de hand van persoonlijke ervaringen, religieuze tradities, westerse literatuur en filosofie, culturele, technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen.

Over de sprekers

Jan Verplaetse is als filosoof verbonden aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Gent. Eerder verschenen van hem bij Uitgeverij Nieuwezijds Het morele instinct (2008), bekroond met de NWO Eureka Boekenprijs, en Zonder vrije wil(2011).

Jan Doense is horrorspecialist, filmmaker en journalist. Hij is de oprichter van Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival waar hij tot 2008 directeur was. In 2009 richtte hij het productiebedrijf House of Netherhorror op, waar hij vier speelfilmprojecten ontwikkelde met financiële steun van Nederland Filmfonds. De eerste van de reeks – De Poel - werd uitgebracht in 2014 en ontving lovende tot kritieken.

Marieke von Lindern is afgestudeerd in de moleculaire celbiologie aan de Universiteit van Leiden. De fascinatie heeft haar niet meer losgelaten. Ze is nu hoofd van de afdeling Hematopoiese (bloedcelvorming) in de divisie Research van Sanquin. Daar wil ze onder goed gecontroleerde condities voldoende rode bloedcellen kunnen kweken om uiteindelijk kweekbloed voor transfusie doeleinden te produceren. 

Erno Eskens (moderator) is programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte. Hij studeerde filosofie en politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend: wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Delen op

22,95
14,99
MINDBOOKSATH : athenaeum