Kamp Mauthausen, terreur en verzet. Een internationaal perspectief

11 oktober 2018
| | | | |

Alleen al de naam Mauthausen boezemde Nederlanders in de oorlogsjaren angst in. Welke rol speelde het concentratiekamp in het Duitse terreursysteem? Ontdek het donderdag 11 oktober (19.30) in Spui25.

Aanmelden

Mauthausen, het grootste concentratiekamp in Oostenrijk, had tijdens de Duitse bezetting een afschrikwekkende weerklank in Nederland. De 427 Joodse mannen die tijdens de eerste razzia’s op 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam werden opgepakt kwamen in dit kamp terecht. Al snel arriveerden de eerste overlijdensberichten en eind 1941 waren er nog slechts twaalf van hen in leven.

Tot aan de bevrijding op 5 mei 1945 zijn er meer dan 1600 Nederlanders (zowel Joden als politiek gevangenen) in Mauthausen omgekomen. Deze avond hebben we het over de rol van Mauthausen en systematische terreur als middel om verzet te onderdrukken. De sprekers belichten het onderwerp vanuit journalistiek, historisch en filosofisch perspectief, afgewisseld met een compilatie van historische filmbeelden. 

 

Over de sprekers

Frank van Vree is directeur van het NIOD. Daarvoor was hij onder meer decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen en hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit, fellow aan het NIAS en gastonderzoeker aan New York University.

Ad van Liempt is journalist, programmamaker en schrijver. In 1999 bedacht van Liempt het programma Andere Tijden. Vanaf september 2006 is Van Liempt lector onderzoeksjournalistiek op televisie aan de Hogeschool Utrecht. Begin 2011 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

Ivana Ivkovic is filosoof en eigenaar van bureau No Wishful Thinking. Voor Filosofie Magazine interviewt ze grote denkers die een spannende en scherpe visie hebben op onze tijd. Ze treedt regelmatig op in de media en organiseerde in 2009 het filosofische publieksevenement de Nacht van de Filosofie in Felix Meritis.

Hubert Smeets is historicus en journalist bij NRC Handelsblad. Hij is een van de oprichters van het kennis- en analyseplatform Raam op Rusland en bereidt een (politieke) biografie van de Nederlandse politicus Hans van Mierlo voor. 

Dit programma vindt plaats in aanwezigheid van de Oostenrijkse ambassadeur Heide-Maria Gürer en Guy Dockendorf (voorzitter van het Internationaal Mauthausen Comité).

 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend, wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum