Letteren Live

24 oktober 2019
| | | | |

Het Parool, SPUI25 en het Nederlands Letterenfonds komen met een nieuwe literaire talkshow: Letteren Live. Roos van Rijswijk en Ronald Ockhuysen presenteren het programma, dat vervolgens vrij verspreid wordt via video. Per editie staan twee interviews over een recent boek centraal, naast een voordracht en een column. Donderdag 24 oktober om 17.00 zijn te gast: Rob van Essen, Barbara de Lange, Stacey Esajas en Gershwin Bonevacia.

Aanmelden

Update 1 november: bekijk nu de registratie van de talkshow!

Letteren Live start op donderdagmiddag 24 oktober om 17.00 uur aanstaande. Ronald Ockhuysen en Roos van Rijswijk gaan in gesprek met Librisprijswinnaar Rob van Essen over Visser, een van zijn eerdere romans die nu opnieuw is uitgebracht, en met vertaalster Barbara de Lange over Nacht en dag, haar nieuwste Virginia Woolf-vertaling. Toneelschrijfster en cabaretière Stacey Esajas speelt een fragment uit haar one-woman show Soep! en stadsdichter en spoken word artiest Gershwin Bonevacia vertelt over poëzie en jongeren. We eindigen met een feestelijke borrel.

Over Letteren Live

Met Letteren Live willen het Nederlands Letterenfonds, SPUI25 en Het Parool lezers inspireren en de rijkdom van de literatuur in zijn volle breedte voor het voetlicht brengen. De focus ligt op boeken en makers in alle literaire genres die op enigerlei wijze door het Letterenfonds zijn gesteund. Letteren Live video’s worden rechtenvrij verspreid door het Parool en het Nederlands Letterenfonds, zodat ze gratis gedeeld kunnen worden door boekhandels, bibliotheken en andere literaire platfora. De redactie van het programma wordt gevormd door Marij de Wit (SPUI25), Hanneke Marttin en Laurie Hasselt (Nederlands Letterenfonds) en Marjolijn de Cocq (Het Parool). De eerstvolgende edities vinden plaats op donderdag 14 november en donderdag 12 december, steeds om 17.00 uur in SPUI25.

Presentatoren

Roos van Rijswijk is schrijver en recensent voor NRC Handelsblad. Ze schrijft korte verhalen, die zijn gepubliceerd in meerdere literaire tijdschriften en deels in het Engels zijn vertaald. Haar debuutroman Onheilig (Querido)  [fragment | onze recensie] werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Ook werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot hét literair talent van 2017.  Van Rijswijk interviewde op diverse podia (o.a. Crossing Border) en in boekhandels (o.a. Athenaeum)  schrijvers over hun werk.

Ronald Ockhuysen is hoofdredacteur van Het Parool. Hij begon zijn loopbaan bij de Volkskrant als toneelrecensent en was daar tot 2008 filmjournalist. Tussen 2002 en 2008 werkte hij ook als programmamaker bij de VPRO; onder meer als presentator van het R.A.M.-journaal en het wekelijkse filmprogramma Cinema.nl. In 2008 stapte hij over naar Het Parool; aanvankelijk als chef van de kunst- en mediaredactie, in 2015 werd hij benoemd tot hoofdredacteur.
 

Gasten:

Rob van Essen is schrijver en ontving de Libris Literatuurprijs voor De goede zoon [fragment | onze recensie | podcast], een roman die even autobiografisch als dystopisch is, droogkomisch, gelaagd en vervreemdend. Met de bekroning is de belangstelling voor het oeuvre van Van Essen flink aangewakkerd: uitgeverij Atlas Contact bracht eerder zijn (eveneens bekroonde) korte verhalen opnieuw uit, en nu ook de roman Visser [fragment].

Barbara de Lange vertaalde essays, Hoe lees je een boek? en twee, wonderlijk genoeg niet eerder vertaalde romans van Virginia Woolf (1882- 1941): haar debuut De uitreis [fragmenten haar laatste roman De jaren [onze recensie], die bij verschijnen in 1938 een bestseller werd. Beide vertalingen zijn lovend ontvangen. Deze maand verschijnt bij uitgeverij Athenaeum haar nieuwste Woolf-vertaling Nacht en dag [fragment].Een romantische komedie, maar dan in de typische complexe en vloeiende stijl van Woolf. Nacht en dag is een van de zes titels in de Schwob-winteractie 

Stacey Esajas speelt een fragment uit haar tragikomische one-womenshow Soep! Een persoonlijke en humoristische voorstelling over de (moeizame) weg naar moederschap en de feiten & fabels daarom heen, maar ook over kracht, familie, carrière en… soep. Esajas (1983) presenteerde de NTR jongeren televisieserie De Slavernij Voorbij? en toerde met Jetty Mathurin e.a. door het land met de voorstelling De overdracht. Vanaf dit najaar is ze met haar eigen one-woman show te zien in de Nederlandse theaters.

Gershwin Bonevacia is schrijver, dichter, Harry Potter-fan, docent-oprichter van The Poetry Class in de OBA, en sinds maart 2019 stadsdichter van Amsterdam. Hij reageert in Het Parool op de actualiteit. Eerder publiceerde hij in eigen beheer de bundel Ik heb een fiets gekocht, waarin hij zich een scherp waarnemer van de alledaagse werkelijkheid betoont. Daarnaast is hij initiatiefnemer van de Black Male Achievement. Lees op Athenaeum.nl een fragment van zijn werk uit Hardop.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

Delen op

17,50
29,99
pro-mbooks1 : athenaeum