Letteren Live #6: Charlotte Dematons, Molly van Gelder en Kate Mosse

26 juni 2020
| |

In Letteren Live #6: interviews met Charlotte Dematons over haar nieuwe prentenboek Alfabet en met Molly van Gelder over haar vertaling Gespiegeld in een gouden oog van Carson McCullers. De Britse schrijver Kate Mosse, die in april 2019 in de schrijversresidentie in Amsterdam werkte aan haar nieuwste boek Stad van tranen, verzorgt een videocolumn.

Ronald Ockhuysen interviewt kinderboekenillustrator Charlotte Dematons over haar tekstloze prentenboek Alfabet (Hoogland & van Klaveren). Op elke tekening staat steeds één letter centraal, rond die letters spint Charlotte Dematons verhalen. Ze vertelt over het plezier dat ze beleefde aan het vinden van de woorden om te tekenen, zoals bij de ‘B’, waar ze een blauwe berg tekende, waarop een badkuip vol bubbels balanceert met daarin een banaan met een badmuts op. In het tekstloze prentenboek zijn zo meer dan 3000 woorden terug te vinden. (Lees op Athenaeum.nl onze recensie.)

 

De Britse schrijver Kate Mosse verzorgt een videocolumn. In april 2019 verbleef ze een maand in de schrijversresidentie in Amsterdam, waar ze onderzoek deed voor het tweede deel van haar historische reeks over de diaspora van de Hugenoten. In de straten en grachten van Amsterdam vond ze de zestiende-eeuwse stad, die ze beschrijft in Stad van tranen (Boekerij). (We brachten een fragment uit Mosses vorige boek, Tijden van vuur.)

Roos van Rijswijk praat met Molly van Gelder over haar recente vertaling Gespiegeld in een gouden oog (Athenaeum) van Carson McCullers. Ze legt uit dat McCullers met haar ideeën over seksualiteit en gender haar tijd ver vooruit was, en ook hoe de schrijfster met weinig woorden een helder beeld schetst van een gecompliceerd web van onderlinge verhoudingen. Hoe vertaal je dat ritmische en subtiele taalgebruik?

Letteren Live is een nieuwe literaire talkshow van Het Parool, SPUI25 en het Nederlands Letterenfonds. Roos van Rijswijk en Ronald Ockhuysen presenteren het programma, dat vrijelijk gedeeld mag worden door boekhandels, uitgevers en anderen die graag literatuur onder de aandacht brengen.

Delen op

13,99
pro-mbooks1 : athenaeum