Lezen in Frankrijk

07 juni 2018
| | |

De feestelijke boekpresentatie van Lezen in Frankrijk. Een literaire tour de France van Margot Dijkgraaf. Tijdens deze middag vertelt Dijkgraaf over haar nieuwe boek. In aansluiting daarop geven Lieve Joris, Marc Smeets en Guido Snel een reactie op het boek. Bij Spui25, 7 juni, 17.00-18.30 uur. 

Over Lezen in Frankrijk

Frankrijk: iedereen heeft er een beeld van, maar vaak blijft dat beperkt tot clichés. Schrijvers vormen voor een groot deel de culturele identiteit van het land. Lezen in Frankrijk laat zien welk beeld van Frankrijk er uit de hedendaagse Franstalige literatuur naar voren komt. In elk hoofdstuk neemt een Franse schrijver de lezer mee op reis naar een plek die een belangrijke rol speelt in zijn of haar werk. Vanuit die plek duikt Dijkgraaf verder het werk in. Zo ontstaat een caleidoscopisch beeld van Frankrijk en een nieuw portret van de Franstalige literatuur van nu. Een boek voor iedereen die zich voor het hedendaagse Frankrijk interesseert, of je nu naar Frankrijk op vakantie gaat, of er slechts in gedachten verkeert…

Over de sprekers

Margot Dijkgraaf is literatuurcritica en auteur van verschillende boeken, waaronder Franstalige literatuur van nu (2004), De pen van Europa (2006), Nooteboom en de anderen (2009), Spiegelbeeld en schaduwspel, Spiegelbeeld en samenspel. Het oeuvre van Hella S. Haasse (2014), Geen verlangen zonder gebrek en De toekomst van de Nederlandstalige roman, samen met Wouter van Gils (red.), een uitgave van de Libris Literatuur Prijs.

Lieve Joris is de auteur van non-fictieboeken als Terug naar Congo (1987), De poorten van Damascus (1993) en Mali blues (1996). In haar laatste boek, Op de vleugels van de draak (2013), dook zij onder in de handelscontacten tussen Afrikanen en Chinezen. Haar werk werd meermaals bekroond en in vele talen vertaald.

Marc Smeets werkt als universitair docent Franse Taal & Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen en heeft een grote interesse voor de literatuur van de negentiende eeuw. Hij publiceerde onder meer Franse literatuur in een notendop (2007) en rondt momenteel een boek over J.-K. Huysmans en Nederland af.

Guido Snel is schrijver en docent Europese letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij debuteerde met Op drift, in 2004 gevolgd door de roman De dichter en de dief en Naar Istanbul. Stadsverhalengids, zowel stadsgids als literaire autobiografie. In november 2018 verschijnt zijn nieuwe roman De mirreberg.

Vrije toegang, aanmelden via Spui25.

MINDBOOKSATH : athenaeum