Mama's laatste lach. Over emoties bij dieren

24 juni 2019
| |

Primatoloog Frans de Waal opent zijn nieuwe boek Mama’s laatste omhelzing met het dramatische afscheid tussen Mama, een 59-jarige chimpansee, en Jan van Hooff, bioloog en al veertig jaar in contact met Mama. Hun laatste omhelzing werd gefilmd en miljoenen keren bekeken. Jan van Hooff spreekt 24 juni vanaf 17.00 bij SPUI25 over hun vriendschap en emoties bij dieren.

Aanmelden

Jan van Hooff, leermeester van Frans de Waal, groeide op in Burgers zoo, waar zijn familie het bestuur beheerde. Hier legde hij contact met chimpansee Mama waar hij, op haar sterfbed, afscheid van nam. Het feit dat deze video als opmerkelijk werd gezien, lijkt aan te geven dat de emotionele capaciteiten van andere dieren nog steeds niet algemeen geaccepteerd zijn. Maar bestaan er wel emoties die slechts aan mensen toegeschreven kunnen worden? Wat delen wij met andere soorten? En wat betekenen deze gelijkenissen voor onze omgang met andere dieren?

Over de spreker

Jan van Hooff is emeritus-hoogleraar in de evolutie- en gedragsbiologie. Hij doceerde onder andere aan de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Zurich en de prestigieuze École Normale Supérieure van Parijs. Hij is honorair professor van de Universitas Nasional in Jakarta. Van Hooff studeerde biologie in Utrecht en Oxford en promoveerde op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum