Margot Dijkgraaf in gesprek met de Franse schrijfster Alice Zeniter

08 oktober 2018
| |

Alice Zeniter spreekt op maandag 8 oktober om 17.00 in Spui25 over haar met de Prix Goncourt des Lycéens bekroonde roman L'Art de perdre / De kunst van het verliezen. Margot Dijkgraaf interviewt haar.

Aanmelden

De deelnemers aan de leesclub Frans van Athenaeum Boekhandel kozen dit boek uit als beste van de vijf met de grote najaarsprijzen bekroonde titels van 2017; Alice Zeniter zal op deze avond de Prix du Club de Lecture Français Athenaeum 2018 ontvangen.

Over De Kunst van het verliezen

Het land van herkomst van haar familie – Algerije – was voor Naïma lange tijd een gegeven zonder veel belang. Maar in een tijd waarin identiteitskwesties elk debat domineren lijkt alles haar op haar wortels te willen wijzen. Hoe kan ze een band hebben met een familiegeschiedenis die haar nooit verteld is? Haar grootvader, een Berber uit de bergen, was al overleden voordat ze hem had kunnen vragen waarom de geschiedenis hem tot een harki (een collaborateur van de Fransen tijdens de Algerijnse Oorlog) had bestempeld. Sinds haar vader in 1962 in een Frans doorgangskamp arriveerde spreekt hij niet meer over het land van zijn kindertijd. Hoe wek je een doodgezwegen land tot leven? Alice Zeniter doet het in een even vrijgevochten als gedurfd, hartveroverend epos van een familie die generaties lang de gevangene is van een onwrikbaar verleden.

Over de sprekers

Alice Zeniter (1986) is een van de grote beloften van de Franse literatuur. Voor Op een zondagochtend ontving zij in 2013 zowel de Prix du Livre Inter als de Prix de la Closerie des Lilas. Haar roman Juste avant l’oubli werd bekroond met de Prix Renaudot des lycéens. In 2018 verschijnt De kunst van het verliezen.

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus, auteur en intendant literatuur & debat bij de Nederlandse ambassade in Parijs. Onlangs verscheen haar nieuwe boek Lezen in Frankrijk. Als pleitbezorger van de Franstalige literatuur in Nederland, werd ze in 2009 onderscheiden met het Légion d'honneur.

De voertaal is Frans

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

Delen op

10,99
15,99
pro-mbooks1 : athenaeum