Meedoen, drukken of bezwaar maken? Groepsdwang binnen het studentencorps

24 oktober 2017 tot 24 oktober 2017
| | |

Spui25 organiseert op 24 oktober van 20.00 tot 21.30 uur een een avond over groepsdwang binnen het studentencorps met o.a. Viktor Frölke, Persis Bekkering en Liesbeth Mann.

AANMELDEN

Plassen tegen de wand in een Japans restaurant. Een ‘feut’ met zijn hoofd in een schoorsteen stoppen. Met je laarzen bovenop iemands gezicht gaan staan. Zomaar enkele nieuwtjes uit de wereld van het studentencorps die de laatste tijd naar buiten kwamen. 

Of je dit nu excessen noemt waaruit de verderfelijkheid van dit soort studentenverenigingen blijkt, of uit de hand gelopen studentengrappen, één ding lijkt zeker: dit soort gedrag ontstaat alleen in groepen. De druk om mee te doen in zulke groepen is groot, met name onder studenten die net onder de vleugels van hun ouders vandaan zijn.

Groepsdwang beperkt zich niet tot studenten, evenmin als het systeem van vernedering waaruit geweld kan voortvloeien. Overal waar mensen samenklonteren en (een deel van) hun identiteit ontlenen aan een groep – van soldaten en voetbalsupporters tot krakers en sekteleden – speelt dit verschijnsel een rol. Elk lid kampt vroeg of laat, als de groep een kant uit gaat die hem niet zint, met de morele vraag: meedoen, drukken of bezwaar maken? 

Tijdens deze avond meer over groepsdwang, vernedering en excessen naar aanleiding van de recent verschenen roman van schrijver en filosoof Viktor Frölke, waarin een filosofiestudent, die lid wordt van een ‘intellectueel’ dispuut binnen het Amsterdams Studenten Corps getuige is van een exces tijdens een buitenlands groepsuitje, en daartegen in opstand probeert te komen.

Liesbeth Mann geeft een inleiding op het onderwerp groepsdwang en excessen, en specifiek over haar promotieonderwerp vernedering. Auteur Viktor Frölke gaat vervolgens in gesprek met moderator Persis Bekkering.

Over de sprekers

Viktor Frölke is schrijver en filosoof. Hij was correspondent in New York voor Het ParoolNRC Handelsblad en Elsevier. In 2008 debuteerde hij met de roman Fake. Zijn tweede roman Zalig uiteinde verscheen in 2013 bij Thomas Rap. In 2016 verscheen Dagboek van een postbode, zijn tragikomische berichten uit het leven van een postbode.

Liesbeth Mann studeerde Social Psychology en Holocaust and Genocide Studies aan de Universiteit van Amsterdam. In 2017 promoveerde ze aan dezelfde universiteit. Haar PhD-onderzoek richtte zich op de emotie van vernedering in interpersoonlijke, intra-groep en inter-groep context. Haar onderzoeksinteresse ligt in de rol van emotie en inter-groepsrelaties, en met name de rol van emoties in de groep (conflicten en verzoening).

Arend Hosman is uitgever van Thomas Rap. In 2006 was hij marketingmanager bij De Bezige Bij, waar hij vervolgens Peter Buwalda introduceerde. Vijf jaar later werd hij hoofdredacteur van Thomas Rap. Voor Rap acquireerde hij onder anderen Wim Daniëls, Johan Goossens, Japke-d. Bouma, Mathijs Deen, Thomas Heerma van Voss, maar ook de Israëlische bestsellerauteur Yuval Noah Harari.

Persis Bekkering (moderator) studeerde klassieke talen aan de Universiteit van Groningen, waar ze afstudeerde op een intertekstuele vergelijking tussen Een nieuw testament van Hella S. Haasse en de poëzie van de Romeinse dichter Claudius Claudianus. Bekkering is literair criticus, met name voor de Volkskrant.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spu25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

pro-mbooks1 : athenaeum