Nederland pensioenland? Ons pensioenstelsel, premies en de toekomst

24 november 2016 tot 24 november 2016
| | |

Hoe is pensioen eigenlijk geregeld in Nederland? Wat gebeurt er met de premies die werknemers betalen? En is er later nog wel geld voor de pensioenen van de huidige generatie jongeren? Experts Sijbren Kuiper en Natascha van der Zwan leggen het uit, en gaan met het publiek in gesprek. Op 24 november van 20.00 tot 21.30 bij SPUI25.

Naar aanleiding van het verschijnen van Nederland Pensioenland. Wat je wilt weten over pensioen (Amsterdam University Press, 2016) bespreken advocaat Sijbren Kuiper en onderzoeker Natascha van der Zwan alle ins en outs van het Nederlandse pensioenstelsel, en buigen zich over de vraag of en hoe het pensioenstelsel stand zal houden in de toekomst. Daarnaast zal de kennis van het publiek getest worden en is er ruim tijd voor vragen uit het publiek. De jonge politicoloog Jasper Simons modereert. Dit alles gebeurt op zeer toegankelijke wijze: je hoeft dus niet al veel te weten over pensioen om aan deze avond deel te nemen.

Over de sprekers

Sijbren Kuiper is advocaat bij Van Doorne N.V. te Amsterdam. Zijn praktijk omvat het adviseren en procederen over de governance van pensioenuitvoerders, liquidaties van pensioenfondsen, collectieve waardeoverdracht, aansprakelijkheid van financiële dienstverleners, wijziging van pensioenregelingen en toezichtrechtelijke pensioenkwesties. Kuiper geeft postacademisch onderwijs over pensioenrecht. Voordat hij als advocaat begon, deed hij onderzoek naar juridische pensioenkwesties aan verschillende universiteiten.

Natascha van der Zwan is universitair docent Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Zij promoveerde in 2012 aan de New School for Social Research op een onderzoek naar de politieke en maatschappelijke aspecten van het beleggingsbeleid van pensioenfondsen. Haar huidige onderzoek richt zich op de invloed van financiële markten op pensioen, de governance van pensioenfondsen en andere pensioenuitvoerders, en hervormingen in Nederland en buitenlandse pensioenstelsels.

Jasper Simons (moderator) is werkgroepdocent en onderzoeksassistent bij de Universiteit Leiden. Hij is afgestudeerd politicoloog, met een specialisatie in Internationale Politieke Economie en de Europese Unie. Voor zijn werkzaamheden bij de universiteit heeft Jasper gewerkt als EU-trainee in Brussel en als onderzoeksmedewerker bij een consultancybureau in Den Haag.  

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum