Ongelijkheid in Nederland. Twee jaar na Piketty

24 februari 2016 tot 24 februari 2016
| | | | | |

Twee jaar geleden bracht de Franse econoom Thomas Piketty met het boek 'Kapitaal in de 20ste eeuw' een internationale discussie op gang over de toename van economische ongelijkheid in Europa en Amerika. Sindsdien lijkt de ongelijkheid alleen maar verder te zijn toegenomen. Wat heeft die discussie nu, twee jaar later, opgeleverd? En hoe wordt daar nu vanuit de wetenschap en de politiek over gedacht? 24 februari vanaf 20.00 bij Spui25, met Paul de Beer, Bas Jacobs, Agnes Jongerius, Nico Wilterdink en Olav Velthuis.

Twee jaar geleden bracht de Franse econoom Thomas Piketty met het boek Kapitaal in de 20ste eeuw [fragment] een internationale discussie op gang over de toename van economische ongelijkheid in Europa en Amerika. Sindsdien lijkt de ongelijkheid alleen maar verder te zijn toegenomen. Wat heeft die discussie nu, twee jaar later, opgeleverd? En hoe wordt daar nu vanuit de wetenschap en de politiek over gedacht? 24 februari vanaf 20.00 bij Spui25, met Paul de Beer, Bas Jacobs, Agnes Jongerius, Nico Wilterdink en Olav Velthuis.

Dit programma reflecteert op de discussie die Piketty en anderen zijn gestart, met speciale aandacht voor Nederland. Is er ook in Nederland sprake van een toename van ongelijkheid en hoe groot is die dan? Hoe zijn de ontwikkelingen met betrekking tot ongelijkheid te verklaren? En welke politieke acties en beleidsmaatregelen zijn op dit gebied mogelijk en wenselijk? Paul de Beer, Bas Jacobs, Agnes Jongerius en Nico Wilterdink geven ieder hun reactie op de recente ontwikkelingen met betrekking tot economische ongelijkheid in Nederland. Hierna is er ruimte voor discussie waarin wetenschap en politiek, analyse en beleid samen komen. Olav Velthuis modereert de avond.

Over de sprekers

Paul de Beer, econoom, is bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam (Henri Polak-leerstoel) en mededirecteur van het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies  (AIAS).

Bas Jacobs is hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is gespecialiseerd in de theorie van optimale belastingen. In zijn boek De prijs van gelijkheid (Bert Bakker-Prometheus, 2015) gaat hij in op de analyse van Piketty en hoe vermogen en vermogensinkomsten moeten worden belast.

Agnes Jongerius studeerde sociaal-economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, en bekleedde vervolgens verschillende bestuursfuncties in de vakbeweging. Van 2005 tot 2012 was zij voorzitter van de vakcentrale FNV. Momenteel is zij lid van het Europees Parlement voor de Partij van de Arbeid.

Nico Wilterdink is emeritus hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de Nederlandse vermogensverhoudingen. In zijn boek Vermogensongelijkheid in Nederland (Van Gennep, 2015) gaat hij de discussie met Piketty aan en komt hij met alternatieve verklaringen.

Olav Velthuis (moderator) is universitair hoofddocent sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor werkte hij als verslaggever op de economie-redactie van de Volkskrant.

Aanmelden.

pro-mbooks1 : athenaeum