Op zoek naar het geheim van de column

11 september 2019
| | |

Er zijn duizenden columnisten in Nederland, in kranten, weekbladen, lifestyle magazines, vaktijdschriften. Sommigen menen zelfs dat het er bij elkaar veel te veel zijn. Maar kennelijk leest het publiek ze toch graag. Maar waarom eigenlijk? Met Maarten Asscher, Ellen Deckwitz, Martin Sommer en Stephan Sanders spreken we 11 september vanaf 17.00 bij SPUI25 over het ongrijpbare genre van de column.

Aanmelden

Is de column als genre wel voldoende duidelijk omschreven om daar uitspraken over te doen? Is de column bijvoorbeeld een subgenre van het literaire essay of is de column louter een journalistieke verschijningsvorm? En bij welke lengte houdt de column op en begint er iets anders? Zijn er wetmatigheden te formuleren over wat een goede column is? En is er niet een heel groot verschil tussen bijvoorbeeld de persoonlijke, de satirische, de culinaire en de politieke column? Wie zijn in onze tijd de echte grootmeesters (-meesteressen) van het genre? Is de meer literaire column à la Renate Rubinstein, Gerrit Komrij en Simon Carmiggelt wellicht verbonden aan een glorietijd van de dag- en weekbladcultuur die geleidelijk vervangen wordt door discussieplatforms, influencers en YouTubers? De vraag naar de karakteristieken, de beperkingen en de toekomstperspectieven voor het genre van de column wordt op deze avond door schrijver Maarten Asscher voorgelegd aan kenners en beoefenaren van deze eigenzinnige vorm van publiceren, in de hoop gezamenlijk – en in dialoog met de zaal –scherper zicht te krijgen op de ware aard van de column, en in het bijzonder op de onderscheidende kwaliteiten en de ontwikkelingsmogelijkheden van het genre.

Over de sprekers

Maarten Asscher is schrijver en was in de afgelopen jaren columnist in FD, daarvoor in VN en NRC.

Ellen Deckwitz is schrijfster, dichteres en columniste in NRC.

Martin Sommer is journalist, voormalig correspondent en columnist in De Volkskrant.
 

Stephan Sanders is schrijver en columnist in de Volkskrant en Trouw, voorheen ook Vrij Nederland en schrijft in De Groene Amsterdammer.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum