Overspannen democratie. Hoge verwachtingen, paradoxale gevolgen

11 juni 2018
| | | |

11 juni, om 20.00, gaan Gijs van Oenen, Tom van der Meer en Sarah de Lange bij Spui25 in gesprek over de toekomst van democratie aan de hand van Van Oenens nieuwe boek Overspannen democratieIn dit boek stuit hij op een opvallende paradox: democratie wordt niet bedreigd door mensen die tegen democratie zijn, maar juist door degenen die zeer enthousiast zijn over de democratie. Wij lijken nooit genoeg democratie te hebben. Vrije toegang, aanmelden via Spui25.

Deze paradox is een motor voor veel van de democratische onvrede die vandaag de dag door velen ervaren wordt. Maar de democratie is eigenlijk volledig gerealiseerd, zo stelt Van Oenen, en begint inmiddels vormen van slijtage te vertonen.

Over de sprekers

Gijs van Oenen (1959) is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit. Eerder verscheen van zijn hand Nu even niet! (Van Gennep, 2011). Hij is een van de auteurs van Booms filosofiemethode Durf te denken!

Tom van der Meer (1980) is Hoogleraar Politicologie, in het bijzonder Legitimiteit, Ongelijkheid en Burgerschap, aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is ook co-Directeur van het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) en Lokaal Kiezersonderzoek (LKO).

Sarah de Lange (1981) is bijzonder hoogleraar op de dr. J.M. den Uyl-leerstoel aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Lange is lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur. 

Chantal Bax (moderator) is senior beleidsmedewerker Geesteswetenschappen bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). 

Aanmelden

Vrije toegang, aanmelden via Spui25.

Delen op

15,99
MINDBOOKSATH : athenaeum