Presentatie Adrian Goldsworthy, De Muur van Hadrianus

22 maart 2018
| | |

Wees welkom 22 maart, vanaf 18.00 bij Spui25 voor de feestelijke presentatie van de Nederlandstalige verschijning van De Muur van Hadrianus door Adrian Goldsworthy.

 

De Muur van Hadrianus ligt als een levend monument in het landschap en is het grootst bewaarde bouwwerk uit de Romeinse tijd. Hij strekt zich uit van kust tot kust over een lengte van 117 kilometer, van de rivier de Tyne in het oosten tot de Solway Firth in de Ierse Zee. De Muur wordt meestal gezien als verdedigingswerk aan het eind van het rijk, om de Romeinse beschaving te beschermen tegen invallen van barbaren. Maar zeker weten doen we dit niet. Was de muur inderdaad bedoeld om de Picten buiten te houden, die het noorden bevolkten? Of was het vooral een symbool van de Romeinse macht en rijkdom? Hoe leefden de soldaten die gestationeerd waren langs deze uitgestrekte grens? Hoe werd dit buitengewone bouwwerk gerealiseerd; welke technieken, vaardigheden en materialen waren daarvoor nodig? 

Bekroond historicus Adrian Goldsworthy neemt je mee op een historische en archeologische reis langs de muur. Hij scheidt feiten van fictie en plaatst de muur in het bredere kader van Romeins Brittannia. Het resultaat is een beknopt en meeslepend verhaal van een muur die bezoekers tot in onze tijd blijft intrigeren. Daarvan getuigen wandelpaden en fietsroutes langs de muur en talloze musea bij de restanten ervan. Adrian Goldsworthy liep het pad meerdere malen zelf en geeft jaarlijks rondleidingen aan geïnteresseerden.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

Locatie

Let op: locatie is de Doelenzaal, in de Universiteitsbibliotheek van de UvA aan het Koningsplein. 

AANMELDEN

pro-mbooks1 : athenaeum