Presentatie Ignaas Devisch, Het empathisch teveel

15 november 2017 tot 15 november 2017
| | |

In een tijd waarin maatschappelijke tegenstellingen en sociale ongelijkheid op de voorgrond treden, klinkt een sterke roep om meer empathie. Auteur Ignaas Devisch gaat bij het verschijnen van zijn nieuwe boek Het empatisch teveel op 15 november om 20.00 uur bij Spui25 in gesprek met René ten Bos en Simone van Saarloos over onder andere de vraag: schuilt in ieder mens behalve een vriend niet ook een schurk?

 

Van Barack Obama en Angela Merkel tot Jesse Klaver – velen beschouwen het menselijk vermogen zich in te leven in anderen als stuwende kracht voor moreel handelen en als probaat middel tegen onverschilligheid. Maar is empathie altijd goed? Op het niveau van de persoonlijke verhoudingen is zij wenselijk, maar empathie is geen wondermiddel waarmee we alle maatschappelijke problemen kunnen oplossen. Een zekere onverschilligheid is gewenst en soms zelfs bittere noodzaak. Aan de hand van zijn nieuwe boek Het empathisch teveel neemt Ignaas Devisch ons aan de hand van voorbeelden uit het actuele maatschappelijke debat mee in de geschiedenis van het denken over empathie. Hij zal ook in gesprek gaan met Denker des Vaderlands René ten Bos en schrijver en filosoof Simone van Saarloos over empathie en zijn nieuwe boek. 

Over de sprekers

Ignaas Devisch is professor ethiek, filosofie en medische filosofie. Hij is verbonden aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool. Eerder verscheen van zijn hand Rusteloosheid, dat werd uitgeroepen tot Beste Spirituele Boek 2017 en dat op de shortlist stond van de Socratesbeker. De door hem samengestelde bundel Ziek van gezondheid verscheen in 2013.

Simone van Saarloos studeerde Filosofie en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Ze schreef voor onder meer De Volkskrant, Vrij Nederland, De Correspondent en NRC. Met Niña Weijers organiseerde zij de ‘seksistische talkshow’ bij Spui25. In november 2016 verscheen haar debuutroman, De vrouw die [leesfragment], over een moleculair biologe die de marathon van New York in een boerka wil gaan lopen.

René ten Bos is Denker des Vaderlands en hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef o.a. Water, genomineerd voor de ECI-literatuurprijs en Bureaucratie is een inktvis [recensie] waarmee hij de Socratesbeker voor beste filosofieboek uit 2015 won. Recent verscheen Dwalen in het antropoceen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

MINDBOOKSATH : athenaeum