Presentatie Jean Tillie, Rumoer. De Nederlandse kiezer in dynamische tijden

26 september 2016 tot 26 september 2016
| | | |

Het nieuwe boek van hoogleraar Politicologie Jean Tillie, Rumoer, gaat over gebeurtenissen in de Nederlandse politiek van 1998 tot 2012, vanuit de kiezer bezien. Wat kunnen we leren? De presentatie is 26 september, vanaf 17.00, bij Spui25.

De opkomst en neergang van de LPF, de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, de opkomst van de PVV, de gevolgen van 9/11, de financiële crisis en het referendum over de Europese grondwet. Gebeurtenissen die de Nederlands politiek in de periode 1998-2012 op zijn kop zetten en die gepaard gingen met een toenemende wispelturigheid van de Nederlandse kiezer en een wankelend vertrouwen in de politiek.

In het nieuwe boek Rumoer nemen Jean Tillie, Henk van der Kolk, Kees Aarts en Joop van Holsteyn deze 'dynamische’ periode onder de loep vanuit het perspectief van de kiezer. Zij baseren zij hierbij op data uit de Nationaal Kiezers-onderzoeken uit diezelfde periode.

De auteurs lichten drie thema’s uit die van grote invloed zijn geweest op het Nederlandse kiesgedrag: Europa en Europese integratie, het immigratie- en integratiedebat en de financiële crisis, de verzorgingsstaat en hun relatie tot (inter)nationale solidariteit. Ze zoomen in op de opkomst van de minder honkvaste 'zwevende'  kiezer en het flucturerende vertrouwen en interesse in de Nederlandse politiek en het democratische systeem.

Over de spreker

Prof. dr. J.N. Tillie (1961) is hoogleraar Political Science, in het bijzonder Diversity and Political Integration, aan de faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en decaan aan de faculteit Maatschappij en Recht van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). 

De overige sprekers worden later bekend gemaakt. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum