Presentatie Matthijs de Ridder, De eeuw van Charlie Chaplin

17 mei 2017 tot 17 mei 2017
| | |

Vanaf het moment dat Charlie Chaplin in 1914 op het witte doek verscheen, ging alles razendsnel. Binnen een jaar werd hij de beroemdste man ter wereld en was zijn personage uit de film The Tramp het icoon geworden van dé kunstvorm van de twintigste eeuw: de cinema. 17 mei vanaf 20.00 bij Spui25: een gesprek over de invloed van Chaplin op zijn tijdperk, met auteur Matthijs de Ridder en Gustaaf Peek.

 

De populariteit van Chaplins personage was zo overweldigend dat hij ook buiten de filmzalen een enorme invloed had. Geallieerde soldaten uit beide wereldoorlogen beschouwden hem als wapenbroeder, avant-gardekunstenaars erkenden hem als muze, in de ogen van Russische revolutionairen leidde hij het verzet tegen het grootkapitaal en voor veel Amerikanen was hij het symbool bij uitstek van de Amerikaanse droom. Chaplin werd, soms tegen wil en dank, meegesleurd in de verhitte maatschappelijke debatten van zijn tijd en liet zich ook zelf nooit onbetuigd.

Matthijs de Ridder vertelt in De eeuw van Charlie Chaplin over een kunstenaar die alle belangrijke thema’s van de twintigste eeuw wist te belichamen. Ter gelegenheid van deze boekpresentatie wordt hij geïnterviewd door schrijver en Chaplin-liefhebber Gustaaf Peek. Samen vertrekken ze op een zwerftocht door de eeuw die Chaplin mede heeft vormgegeven. Onderweg laten ze hun favoriete Chaplin-fragmenten zien en onthullen ze nooit eerder getoond materiaal. 

Over de sprekers

Matthijs de Ridder (1979) is schrijver en criticus. Hij bezorgde werk van onder meer Louis Paul Boon en Paul van Ostaijen. In zijn literaire werk gaat hij op zoek naar creatieve manieren om het verhaal van onze tijd te vertellen, in o.a. Aan Borms. Willem Elsschot, een politiek schrijver (2007) en Behoud de Begeerte. Een literaire geschiedenis 1984-2014 (2014). Daarvoor schreef hij Rebelse ritmes. Hoe jazz & literatuur elkaar vonden (2012) een swingende cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw. 

Gustaaf Peek (1975) is schrijver. Peek studeerde Engelse Taal- en Letterkunde en richtte zich daarna op zijn schrijverschap. Hij publiceerde onder meer de veelgeroemde romans ArminIk was Amerika en Godin held

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Delen op

10,00
20,99
MINDBOOKSATH : athenaeum