Presentatie: Raadselvader. Kind in de Koude Oorlog

26 januari 2018
| | | |

De feestelijke presentatie van het nieuwe boek van Jolande Withuis, Raadselvader, zal plaatsvinden op 26 februari bij Spui25. U bent van harte uitgenodigd vanaf 17.00. 

Het boek Raadselvader gaat over de bekende schaakjournalist Berry Withuis (1920-2009), die werd grootgebracht in een gereformeerd gezin. Als twaalfjarige raakte hij zijn geloof in God kwijt. Later werd hij communist en redacteur van het dagblad De Waarheid. Zijn dochter Jolande (1949) groeide op met haar vaders politieke overtuiging, maar ontwikkelde zich als volwassene tot een vermaard critica van het communisme. Die breuk met haar afkomst opende voor Withuis de weg naar het schrijverschap en de wetenschap, maar leidde tegelijkertijd tot een verwijdering tussen haar en haar vader. Na zijn dood kon ze zich er niet bij neerleggen dat de man die zij als kind had vereerd, zich als persoon nauwelijks had laten kennen. Met behulp van onder meer zijn BVD-dossier reconstrueert ze in Raadselvader zijn levensgeschiedenis. Op Athenaeum.nl leest u Joop Hopsters leeservaring en een fragment.

Tijdens de presentatie zal redacteur Catharina Schilder in gesprek gaan met Jolande Withuis; onderzoeker en auteur Annet Mooij houdt het boek ten doop en Alexander Münninghoff neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Over de sprekers

Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD Instiuut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Ze was jarenlang columniste voor Opzij en schrijft voor NRC HandelsbladTrouw en de Volkskrant. In 2012 was Withuis een van de geïnterviewden in het programma van Zomergasten. In 2016 presenteerde ze bij Spui25 de veelgeprezen biografie van Juliana [fragment].

Annet Mooij (1961) is onderzoeker en schrijfster. Op dit moment werkt ze aan de biografie van Gisèle d'Ailly-van Waterschoot van der Gracht (1912-2013).

Alexander Münninghoff (1944) is journalist en Ruslandkenner. Hij is winnaar van de Prijs voor de Dagbladjournalistiek en auteur van Tropenjaren in Moskou, over zijn tijd als correspondent in de Sovjet-Unie, en De Stamhouder.

Catharina Schilder (moderator, 1984) is redacteur bij de Bezige Bij en zal een welkomstwoord spreken. Catharina Schilder studeerde Nederlands en filosofie in Groningen en deed de onderzoeksmaster Literary and Cultural Studies. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. U kunt zich via deze link aanmelden. 

Delen op

22,99
24,99
23,99
25,00
pro-mbooks1 : athenaeum