Presentatie Robbert Ammerlaan, Zijn eigen land

03 november 2016 tot 03 november 2016
|

Op 4 en 5 november vindt het vierde Harry Mulisch Festival plaats. Bij het verschijnen van Zijn eigen land, een biografisch reisverhaal over leven en werk van Harry Mulisch, interviewt Joost de Vries auteur Robbert Ammerlaan. Het interview vindt plaats op donderdag 3 november, 17:00 - 18:30 uur, bij SPUI25.

Mijn eigen land noemde Harry Mulisch ooit zijn werkkamer aan de Leidsekade in Amsterdam, waar hij meer dan vijftig jaar heeft gewerkt en waar bijna zijn gehele literaire oeuvre is ontstaan. Het was zijn literaire laboratorium en het is de plek waar vrijwel alles uit zijn leven en werk ligt opgeslagen. Biograaf en uitgever Robbert Ammerlaan heeft als eerste ongelimiteerd toegang gekregen tot Mulisch’ eigen land: dagboeken en notitieboekjes, brieven van zijn ouders, agenda’s en dagboekaantekeningen van zijn vader, aanzetten tot nieuw werk, niet gepubliceerde verhalen en fragmenten, correspondentie van en met collega-schrijvers, brieven van en aan geliefden, schoolrapporten, tekeningen en foto’s.

Aan de hand van dit unieke materiaal reconstrueert Robbert Ammerlaan de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen in leven en werk van Harry Mulisch: de relatie tot zijn ouders, het vertrek van zijn moeder, de oorlogsjaren, de dood van zijn vader, de ontdekking van zijn schrijverschap, zijn liefdes en vriendschappen, de totstandkoming van zijn belangrijkste werken, de verhouding tot zijn collega’s, de geboorte van zijn kinderen. Zijn eigen land is vooral een biografisch reisverhaal: het verslag van een ervaring, van een avontuurlijke zoektocht in Mulisch’ literaire laboratorium – een reis die nieuwe feiten aan het licht brengt, verklaringen oplevert, verrassende vondsten doet, onbetreden terrein verkent en onbekende schatten opdelft. Bij zijn leven was Harry Mulisch een opvallende, publieke figuur, die bewondering oogstte, maar ook antipathie opriep, die volop zichtbaar was, maar voor de meesten toch onbekend en ongrijpbaar bleef. Niet eerder kreeg de lezer zo’n intiem en openhartig beeld van de schrijver die onze literatuur zijn eigenzinnige, veelzijdige en organische oeuvre heeft geschonken.

‘Dit boek is geen biografie, geen literaire studie, geen poging om een groot en complex schrijverschap te analyseren. Het is geen wetenschappelijk werk, het is een boek voor lezers – en, naar ik hoop, niet alleen voor lezers van Harry Mulisch.’ – uit de inleiding, pagina 14

Over de sprekers

Robbert Ammerlaan (1944) was van 1999 tot 2012 directeur van De Bezige Bij, en richtte in 2014 de nieuwe uitgeverij Hollands Diep op.

Joost de Vries (1983) maakt deel uit van de redactie van De Groene Amsterdammer. De Vries studeerde journalistiek en geschiedenis in Utrecht. Hij schreef o.a. Clausewitz.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Locatie
Spui 25-27
1012 XM Amsterdam

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum