Presentatie Thijs Lijster, De grote vlucht inwaarts

24 maart 2016 tot 24 maart 2016
| | | |

24 maart vanaf 17.00 bij Spui25 is de feestelijke presentatie van het boek 'De grote vlucht inwaarts. Essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld' van filosoof Thijs Lijster. Met bijdragen van schrijfster Nina Polak, hoogleraar Algemene Cultuurwetenschappen René Boomkens en filosoof Coen Simon.

De wereld lijkt steeds complexer en onoverzichtelijker te worden. In de hedendaagse netwerksamenleving’ lijkt het wel alsof je geen kop koffie kunt drinken zonder je medeschuldig te maken aan uitbuiting en slavernij, en staat je baan op het spel omdat aan de andere kant van de wereld een bank omvalt. Hierdoor beschouwen we de wereld steeds vaker als iets gevaarlijks waarover we geen controle hebben. Terwijl de 'maakbare samenleving' ten grave gedragen wordt, keren we de blik naar binnen en klampen we ons vast aan de dingen die we nog wél in de hand hebben. Het resultaat: collectief narcisme, de ‘ikeaficatie’ van de samenleving en een publieke sfeer waarin een scherpe mening meer waard is dan een weloverwogen oordeel. 

Dit is waar het nieuwe boek van Thijs Lijster, De grote vlucht inwaarts, het hoofd aan probeert te bieden. Hij beschrijf uiteenlopende culturele en maatschappelijke fenomenen, zoals design, de heropleving van het detectivegenre, de alomtegenwoordigheid van opiniepeilingen en de positie van illegale immigranten.

Over de sprekers

Thijs Lijster is filosoof en als onderzoeker en docent verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schrijft onder meer voor De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Zijn essays werden bekroond met de Pieter Boekmanprijs en de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek. In 2005 schreef hij samen met Jan Sietsma Onder filosofen.

Nina Polak (1986) debuteerde in 2014 met de uitzonderlijk goed ontvangen roman We zullen niet te pletter slaan, die kanshebber was voor de AKO Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Opzij Literatuurprijs. Nina Polak is als journaliste verbonden aan De Groene Amsterdammer en het internetplatform De correspondent.

Prof. Dr. René Boomkens (1954) is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als hoogleraar Algemene Cultuurwetenschappen, in het bijzonder cultuurgeschiedenis en beschouwing. 

Coen Simon (1972) is een filosoof en publicist. Hij was redacteur van Filosofie Magazine en werd in 2005 hoofdredacteur van Bres. Simon publiceerde onder andere De Wereld tussen haakjes, Kijk de mens en Schuldgevoel

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum