Presentatie Veel valse hoop. De Jodenvervolging in Nederland 1940 - 1945

18 april 2018
| | | |

De Tweede Wereldoorlog is nog steeds ons belangrijkste historische referentiepunt – en binnen die oorlog is dat de vervolging van en de massamoord op de Joden. Veel valse hoop is een nieuw alomvattend boek over het onderwerp. Het vertelt de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen vanuit Nederlands oogpunt, de geschiedenis wordt ook bezien vanuit internationaal perspectief. Verder wordt er gedetailleerd aandacht besteed aan specifieke maatregelen voor Nederland van de nazitop in Berlijn en de op Nederland gerichte acties van internationale Joodse hulporganisaties. Veel valse hoop lijkt het nieuwe standaardwerk over de vervolging van de Nederlandse Joden te zijn. 18 april vanaf 17.30 bij Spui25 gaat auteur Katja Happe in gesprek met Emile Schrijver en Sandra Rottenberg.

Over de sprekers

Katja Happe (1970) studeerde geschiedenis, Germanistiek en pedagogiek in Siegen en Groningen. Haar afstudeeronderzoek betrof de behandeling van de zogeheten ‘Moffenmeiden’ in Nederland. Happe is sinds 2001 geassocieerd onderzoeker bij het NIOD.

Emile Schrijver is sinds 2015 algemeen directeur van het Joods Historisch Museum (JHM) en het Joods Cultureel Kwartier (JCK). Hiervoor was Schrijver onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

Sandra Rottenberg (1960) werkt als zelfstandig programmamaker voor culturele, politieke en wetenschappelijke organisaties, voor radio en televisie. Ze was producent en hoofdredacteur van De Globaliseringslezing en ze is een veelgevraagd voorzitter en discussieleider van conferenties en bijeenkomsten. Samen met Hella Rottenberg schreef zij De sigarenfabriek van Isay Rottenberg [fragment].

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum