Snijpunt Isfahan: een Iraans avontuur

14 februari 2018
| | | |

Een vader en dochter gaan samen op reis naar Isfahan, Iran, op zoek naar een fabriekje waar een uniek stenen mozaïek kan worden gemaakt. Daar komen verschillende werelden samen: die van ouder en kind, die van bèta en alfa, die van rationaliteit en emotie en die van het oosten en het westen. 14 februari, vanaf 17.00 bij Spui25: een programma naar aanleiding van het verschijnen van Snijpunt Isfahan van Maite Karssenberg, met Goossen Karssenberg en Frank Westerman.

 

De vader van Maite Karssenberg is bezeten van islamitische mozaïeken. Op zijn zolderkamer op Texel ontwerpt hij geometrische patronen volgens de eeuwenoude Perzische traditie. Maite is erbij als haar vader een doorbraak bereikt: hij heeft, zo beweert hij, een patroon ontworpen dat nog nooit eerder is bedacht. Samen vatten ze het plan op om een reis naar Isfahan te maken, naar het centrum van de Perzische mozaïekkunst.

Onder leiding van moderator Frank Westerman wordt in dit programma het Iraanse avontuur van vader en dochter Karssenberg opnieuw tot leven gebracht. Maite en  Goossen Karssenberg vertellen in woord en beeld over hun zoektocht, het boek, de bijzondere geometrie achter de islamitische mozaïekkunst en het Iran dat zij tijdens hun reis leerden kennen.

Over de sprekers

Maite Karssenberg (1989) is schrijfster en historica. Ze schrijft over literatuur en geschiedenis voor diverse tijdschriften. Snijpunt Isfahan is haar eerste boek. Haar idee voor dit reisverhaal werd bekroond met de VPRO Bagagedragerprijs. Maite werkt nu aan een biografie over de negentiende-eeuwse vrijdenkster en publiciste Geertruida Kapteyn-Muysken. Daarnaast is ze redacteur bij De Nederlandse Boekengids. Op Athenaeum.nl staat een fragment uit Snijpunt Isfahan.

Goossen Karssenberg (1962) studeerde grondslagen van de natuurkunde en wiskunde. Hij heeft bij diverse scholen in Midden-Nederland lesgegeven. Sinds 2007 maakt hij studie van de ontwerptraditie van islamitische geometrische patronen. Hij maakte studiereizen, ontwikkelde onderwijsmateriaal, gaf diverse workshops en publiceerde artikelen rond dit thema. In 2017 startte hij samen met beeldend kunstenaar Maria Roelofsen Museum Galerie RAT (Recomposed Art Texel), waarvan zijn ontwerpstudio onderdeel is.

Frank Westerman (moderator) is schrijver en journalist. Hij was correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver is hij bekend van De graanrepubliek (1999), Ingenieurs van de ziel (2002), Ararat (2007), Dier, bovendier (2010) en Een woord een woord (2016), dat werd bekroond met de Bob den Uylprijs en de M.J. Brusseprijs. Zijn laatste boek is In het land van de ja-knikkers (2017). Op Athenaeum.nl publiceerden we voor uit Een woord een woord, en besprak Maarten Dessing het boek.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

pro-mbooks1 : athenaeum