Sri Lanka en Nederland: hoezo gemeenschappelijke geschiedenis? (Spui25)

15 september 2016 tot 15 september 2016
| | | |

Op donderdag 15 september vindt bij Spui25 (20.00 tot 21.30 uur) de vijfde aflevering in de lezingenreeks ‘Verbonden door erfgoed’ plaats. Ruim anderhalve eeuw was de VOC koloniaal bestuurder over het kustgebied van Sri Lanka. Hoezeer is derhalve de Nederlandse geschiedenis verbonden met die van Sri Lanka? En hoe kun je dit zien in het overgebleven erfgoed, deels in het bezit van het Rijksmuseum? Historicus Lodewijk Wagenaar houdt een prikkelend betoog. Archeoloog Ranjith Jayasena en historica en expert cultureel erfgoed Anouk Fienieg reageren.

Over de sprekers

Lodewijk Wagenaar (1945) reisde als conservator van het Amsterdam Museum in 1980 voor het eerst naar Sri Lanka om mee te werken aan de inrichting van het Dutch Period Museum in Colombo. Sindsdien is hij als onderzoeker en opleider betrokken geweest bij diverse museale en wetenschappelijke projecten in Sri Lanka.

Anouk Fienieg (1981) is historicus en erfgoedexpert. In haar werk probeert ze samenwerking en kennisdeling in het veld van cultureel erfgoed te versterken. Fienieg is programmadirecteur erfgoed bij DutchCulture, centrum voor internationale samenwerking. DutchCulture is een van de uitvoerende partners van het Shared Cultural Heritage Programma van Nederland.

Ranjith Jayasena (1976) is archeoloog bij Monumenten en Archeologie van de Gemeente Amsterdam. Daarnaast houdt hij zich sinds 1999 bezig met archeologisch onderzoek van VOC-vestigingen in Sri Lanka, waar hij een opgraving uitvoerde in het fort van Katuwana, een VOC-buitenpost op de grens van het voormalige Compagniesgebied en het Koninkrijk van Kandy.

Paul Knevel (moderator) is als universitair docent verbonden aan de leerstoelgroep Nederlandse Geschiedenis van de UvA en is coördinator van de master Publieksgeschiedenis.

Verbonden door erfgoed: de Landenreeks in Spui25

De Landenreeks is een boekenserie van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum uitgegeven door uitgeverij Vantilt. Aan de hand van voorwerpen uit de collectie van in de eerste plaats het Rijksmuseum wordt het gedeelde verleden beschreven van Nederland en respectievelijk Indonesië, Japan, China, India, Sri Lanka, Zuid-Afrika, Ghana, Suriname en Brazilië. In Spui25 bespreken we brandende vragen omtrent die gemeenschappelijke geschiedenissen. Handel, ontmoetingen, culturele uitwisseling, en overheersing: wat voor rol speelt het erfgoed en de gemeenschappelijke geschiedenis die daaruit spreekt toen en nu?

Op de website van Spui25 kunt u zich voor deze activiteit aanmelden. Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] of 020 525 8142.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum