Stad versus land. Over de rijkdom van de natuur (afgelast)

02 april 2020
| |

Op 2 april (17.00-18.30) organiseert SPUI25 in samenwerking met Athenaeum Boekhandel een programma waarin wordt gebogen over de vraag: doet het Nederlandse platteland, traditioneel toch de hoeder van biodiversiteit, tegenwoordig onder voor de stad? 

Op advies van het RIVM inzake Covid-19, sluit SPUI25 tot en met 6 april haar deuren. Wij verwachten een deel van de geannuleerde programma’s op een later tijdstip opnieuw aan te kunnen bieden en hopen op uw begrip.

Aanmelden

April is door uitgeverij Atlas Contact uitgeroepen tot Maand van het natuurboek. Athenaeum Boekhandel neemt met SPUI25 de handschoen op.

‘De natuur kent het grote geheim en glimlacht,’ zei de Franse schrijver en denker Victor Hugo. De natuur is overal, in ons en om ons heen. We zijn gewend te denken dat er méér natuur is op het platteland dan in de stad, maar tegelijkertijd ontdekken we steeds meer over de enorme diversiteit aan soorten die er in stedelijke omgevingen leven. Is het Nederlandse platteland ondertussen zo geïndustrialiseerd dat de stad, en niet langer het platteland, de meeste rijkdom aan soorten herbergt? Of is dat zo eenvoudig nog niet te zeggen? En wat is de weg vooruit? Met Remco Daalder en Caspar Janssen spreken we hierover en werpen we een blik op de toekomst. Jolanda van Benthem draagt een column voor. Moderatie: Gemma Venhuizen.

Over de sprekers

Caspar Janssen is schrijver/journalist en schrijft onder meer voor de Volkskrant. Zijn liefde voor de natuur kwam op latere leeftijd tot bloei, hij schreef daarover in Ontpopt (2012), maar ook Caspar Loopt. Een voettocht door de landschappen van Nederland gaat over de rijkdom van de natuur.

Remco Daalder werkt als stadsbioloog bij de gemeente Amsterdam. Hij schreef eerder de boeken Baltsen tussen baksteen, Stadse beesten en de wandelgids Natuurlijk Amsterdam. Met De gierzwaluw won hij de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek van 2014.

Jolanda van Benthem (1987) studeerde Geschiedenis en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en de Freie Universität Berlin. Ze is freelance journalist en tekstschrijver. Daarnaast werkt ze parttime in een natuurvoedingswinkel. In 2019 won ze de Joost Zwagerman Essayprijs met haar essay 'Een te strak gespannen draad'? 

Gemma Venhuizen (moderator) is fysisch geograaf en freelance wetenschapsjournalist en schrijft onder andere voor NRC Handelsblad en Vroege Vogels. Eerder schreef ze vier boeken voor volwassenen, waaronder Licht. Rotbeesten is haar eerste boek voor kinderen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Delen op

20,99
MINDBOOKSATH : athenaeum