The rise and fall of the EU? Een avond over de wil tot Europese eenwording

28 september 2017
| |

Staat de Europese Unie op het punt uiteen te vallen? Nog maar enkele jaren geleden had niemand die vraag durven stellen. Europa-kenner Rolf Falter schreef De geboorte van Europa. Een geschiedenis zonder einde. Aan de hand van dit boek treden we met experts in discussie over nationale en Europese belangen, en de rol van Nederland in de Europese eenwording. 28 september, vanaf 20.00 bij Spui25, met de auteur en Max van der Breggen.

 

Vandaag de dag hebben we de indruk dat de Europese eenwording vanzelf is gegaan, maar niets is minder waar – het had ook heel anders kunnen lopen. In het nieuwe boek ‘De geboorte van Europa’ vertelt Rolf Falter dit vaak spannende verhaal; Europa is gemaakt door mensen van vlees en bloed. Falter reconstrueert in zijn boek de kantelmomenten uit deze geschiedenis.

Uit het boek blijkt dat Europese samenwerking de afgelopen decennia groeide uit het samenleggen van nationale belangen. Dat nationale en Europese belangen aan elkaar tegengesteld zijn, valt dus veel aan af te dingen. Deze stelling komt tijdens het programma uitgebreid aan bod.

Nederland is vanaf het begin een koele minnaar geweest van de EU. Telkens weer schoorvoetend - op de korte periode onder minister van Buitenlandse Zaken Wim Beyen tussen 1952 en 1956 na - koos Den Haag voor de Europese samenwerking als weg van het minste kwaad. Er waren altijd veel bezwaren te vinden: de oude en diepe band met Engeland, het verlies aan soevereiniteit in een groter geheel dat misschien ooit wel door katholieken, zuiderlingen of zelfs communisten gedomineerd kon worden - maar uiteindelijk gaf het handelsbelang altijd de doorslag: als Duitsland en België meedoen (en in mindere mate Frankrijk) kunnen we het niet maken daar buiten te blijven.

Hoe kunnen we, met deze historische kennis, de hedendaagse relatie van Nederland met Europa duiden? Moeten we uitkijken naar een Nexit – of is dat ondenkbaar? En hoe staan jongere generaties tegenover de EU?

Over de sprekers

Rolf Falter (1958) is historicus. Eerder schreef hij 1302. Opstand in Vlaanderen, 1830. De scheiding van Nederland, België en Luxemburg en België. Een geschiedenis zonder land. Hij was politiek journalist bij De Standaard en De Tijd, en adviseur van politici als Johan Van Hecke, Guy Verhofstadt en Annemie Turtelboom. Hij leidde het Bureau in België van het Europese Parlement.

Max van der Breggen (1998) is Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken. Van der Breggen studeert Psychology, Politics, Law & Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam. Hij laat tijdens zijn mandaat de stem van Nederlandse jongeren aan beleidsmakers in Europa horen.

De overige sprekers worden later toegevoegd.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum