Varkens: een cultuurgeschiedenis

06 april 2018
| |

Van Miss Piggy to Babe en Orwells Napeleon. Varkens dienen vaak als karikaturen. Geen enkel ander dier wordt vaker gegeten, en toch lijken varkens ook veel op mensen. Tijd om dit intens geliefde en gehate dier onder de loep te leggen, met het boek Varkens van Thomas Macho. 6 april, vanaf 20.00, spreekt Thomas Macho over het onderwerp bij Spui25.

 

Het varken staat symbool voor veel verschillende dingen: religieuze onreinheid, seksueel genot en bodemloze domheid. En ook in ons dagelijks taalgebruik nemen we het varken, de zeug en de biggen vaak en graag in de mond. Bijvoorbeeld om mensen een gebrek aan manieren te verwijten, of vraatzucht en luiheid.

Het varken staat symbool voor veel verschillende dingen: religieuze onreinheid, seksueel genot en bodemloze domheid. En ook in ons dagelijks taalgebruik nemen we het varken, de zeug en de biggen vaak en graag in de mond. Bijvoorbeeld om mensen een gebrek aan manieren te verwijten, of vraatzucht en luiheid. Steeds duidelijker wordt vooral hoe na het varken ons zelfs fysiek staat.

Volgens recent onderzoek is de transplantatie van varkensharten in menselijke borstkassen aanstaande. Geen wonder dat de mens zich nadrukkelijk door een schier eindeloze reeks taboes en vooroordelen van zijn favoriete boerderijdier probeert te onderscheiden.

Culturele wetenschapper Thomas Macho volgde de carrière van dit intens geliefde en gehate dier vanaf de vroegste domesticatie tot aan zijn positie als vlees- en metaforenleverancier nummer één.

Na zijn lezing gaat Macho in gesprek met classicus Diederik Burgersdijk. 

Over de sprekers

Thomas Macho (1952) is hoogleraar en cultuurwetenschapper aan de Humboldt universiteit in Berlijn. Hij houdt zich onder andere bezig met mens-dier verhoudingen door de tijd heen. Macho schrijft veelvuldig voor Duitstalige kranten en opiniebladen. Hij schreef eerder Het leven is onrechtvaardig, daarop volgt nu Varkens.

Diederik Burgersdijk (moderator) is classicus, schrijver en moderator bij Spui25. In maart verscheen zijn boek De sluipwesp en de leliën. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum