Waar was ik toen ik er niet was? De filosofie van persoon en identiteit

14 januari 2019
| | |

Waar ben je als je onder narcose bent? Lig je gewoon op de operatietafel, tijdelijk buiten bewustzijn, of is de 'echte' jij daar helemaal niet bij? Om die vraag te beantwoorden, moet je weten wie je uiteindelijk bent: wie of wat is de 'echte' jij? Maandag 14 januari (17.00) organiseert SPUI25 een avond met onder meer Herman Philipse en Monica Meijsing over de filosofie van persoon en identiteit.

Aanmelden

Over Waar was ik toen ik er niet was?

Veel mensen vinden psychologische kenmerken belangrijker voor hun identiteit dan lichamelijke eigenschappen - ze zijn eerder hun geest dan hun lichaam. In haar boek Waar was ik toen ik er niet was? laat Monica Meijsing zien waar zulke intuïties vandaan komen, maar ook dat ze niet juist zijn. Wij zijn uiteindelijk levende organismen - gevalsbeschrijvingen van mensen met ingrijpende neurologische beperkingen maken dat duidelijk -, maar organismen hebben bewustzijn en zelfbewustzijn. Of we ook personen zijn, hebben we niet zelf in de hand. Alleen als we worden opgenomen in een bestaande menselijke gemeenschap en zo in relatie bestaan tot anderen, kunnen we een persoon worden. 


Over de sprekers

Monica Meijsing (1954) studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verbonden aan het departement filosofie van de Tilburg School of Humanities, Tilburg University. Haar onderzoek richt zich vooral op (zelf-)bewustzijn, persoonlijke identiteit en waarneming. Bij Uitgeverij Vantilt publiceerde ze Waar was ik toen ik er niet was?

Herman Philipse is filosoof en sinds 2003 Universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Philipse studeerde rechten en wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Leiden en filosofie te Oxford, Parijs en Keulen en werkte aan de Universiteit Leuven. Philipse schreef o.a. Atheïstisch manifest (1995), de kritische Heideggerstudie Heidegger's Philosophy of Being (1999) en God in the Age of Science? A Critique of Religious Reason (2014).  Zijn meest recente boek is God in the age of science?

In samenwerking met Uitgeverij Vantilt

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum