What if-geschiedenis: hoe had het anders kunnen lopen?

30 mei 2018
|

30 mei, van 20.00-21.30 uur bij Spui25, een filosofische uitdaging met historicus Jeroen Hopster. Wat als het pistool van Gavrilo Princip had gehaperd? Wat als de Cubacrisis was geëscaleerd? Wat als niet Trump maar Clinton tot president was verkozen? Onder academici heeft what if-geschiedenis een slechte reputatie: historici doen het vaak af als pure speculatie. Maar is dat wel terecht? Aan de hand van zijn pas verschenen boek De andere afslag: hoe had het leven anders kunnen lopen? zal Hopster vertellen over de filosofische aspecten van what if-geschiedenis. Vrije toegang, aanmelden via de website van Spui25.

 

Hij gaat in op de vraag waar onze fascinatie voor historische ‘wat als-vragen’ vandaan komt, wat de waarde van zulke vragen is, en of we een methode kunnen vinden om ze op gedegen wijze te beantwoorden.

Over de spreker

Jeroen Hopste(1987) studeerde filosofie en geschiedenis aan de UvA, en was daar een tijdje docent ethiek & politieke filosofie. Hij studeerde ook aan de universiteiten van Edinburgh, Melbourne en Harvard, en doet momenteel aan de Universiteit Utrecht promotieonderzoek in het NWO-project Evolutionary Ethics: The Metaethical Implications of Evolutionary Theory. Hopster is redacteur van Wijsgerig Perspectief en voormalig redacteur van Filosofie Magazine. In 2014 publiceerde hij samen met Han de Wit het boek Boeddhisme voor Denkers, dat werd vertaald in het Frans. Dit voorjaar verscheen bij Amsterdam University Press zijn eerste boek als solo-auteur: De andere afslag: hoe had het leven anders kunnen lopen?

Aanmelden

Vrije toegang, u kunt zich hier aanmelden.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum