Zuid-Afrikaanse schrijfsters in het Nederlands en Afrikaans

12 juni 2019
| | | | | |

Op 12 juni (17.00) in SPUI25 wordt de boekpresentatie van My Mother's Mother's Mother. South African Women's Writing from 17th Century Dutch to Contemporary Afrikaans gevierd. Te gast zijn Pieta van Beek, Annemarié van Niekerk, Marlene Dumas, Tom Lanoye en Antjie Krog.

Aanmelden

My Mother's Mother's Mother volgt het spoor terug vanuit de eigentijdse Afrikaanse vrouwenliteratuur naar haar zeventiende-eeuwse Nederlandstalige wortels aan de Kaap. Onderwijskansen voor meisjes veranderde een cultuur van religieuze geschriften in een literatuur van internationale status. Dankzij een overzicht van deze teksten ontvouwt zich de veelbewogen geschiedenis van Zuid-Afrika, een land dat de ontwikkeling doormaakte van een kolonie en een apartheidsstaat naar een moderne democratie.

Deze middag presenteren auteurs Pieta van Beek en Annemarié van Niekerk hun boek en vertellen over de vele verschillende Zuid-Afrikaanse vrouwengeschriften. Dichteres Antjie Krog leest voor uit eigen werk. Ook reiken we de eerste exemplaren uit aan kunstenares Marlene Dumas en de Vlaamse dichter en schrijver Tom Lanoye, die hierop beiden hun reactie op het boek zullen geven.

Over de sprekers

Pieta van Beek promoveerde op de Opuscula Hebraea, Graeca, Latina et Gallica van Anna Maria van Schurman (1652) en publiceert behalve over deze femme savante ook over vrouwen en spiritualiteit, vrouwen van Zuid-Afrika en vrouwen van het dorp Houten. 

Annemarié van Niekerk was universitair docent en criticus in Zuid-Afrika tot haar verhuizing naar Nederland in 2004. Sindsdien recenseert ze voor Trouw en schrijft een column voor het Vlaamse maatschappelijk-culturele blad Streven. Ze publiceerde tal van wetenschappelijke artikelen, en drie bloemlezingen uit de vrouwenliteratuur van Zuid-Afrika en het continent Afrika. 

Antjie Krog is beroemd als Zuid-Afrikaanse dichteres en schrijfster.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Delen op

15,00
15,00
MINDBOOKSATH : athenaeum