Zwanenzang 1945. Walter Kempowski

01 januari 0001
| |

Op 21 april (20.00-21.30) organiseert SPUI25 een avond naar aanleiding van de publicatie het boek Zwanenzang 1945 van Duitse schrijver Walter Kempowski. Twintig jaar lang verzamelde hij brieven, dagboeken en memoires waarin de Tweede Wereldoorlog werd beschreven. In Zwanenzang 1945 wordt het einde van de oorlog beschreven aan de hand van teksten van staatslieden en generaals, soldaten en burgers en schrijvers en journalisten. Met: Cherry Duyns, Michel Krielaars, Julika Marijn en Diederik van Vleuten.

Aanmelden

Walter Kempowski (1929 - 2007) was een van de grootste schrijvers uit de Duitse naoorlogse literatuur. In 1993 publiceerde Walter Kempowski de eerste vier boeken van een werk dat uiteindelijk tien delen zou beslaan. In Das Echolot bracht Kempowski honderden stemmen bijeen die van dag tot dag verslag doen van hun oorlogservaringen. Elk boek geeft een caleidoscopisch beeld van enkele weken uit de Tweede Wereldoorlog. In Zwanenzang 1945, het sluitstuk van de reeks, wordt het einde van de oorlog beschreven. We lezen dagboekteksten van staatslieden en generaals, brieven van soldaten en burgers, evenals herinneringen van schrijvers en journalisten. Tezamen vormen al deze stemmen een koor dat op indringende wijze het einde van de Tweede Wereldoorlog laat weerklinken.

Over de sprekers

Cherry Duyns is schrijver en documentairemaker. Hij maakte onder andere een documentaire over Walter Kempowski. Zwanenzang 1945 is aan hem opgedragen.

Michel Krielaars is historicus en chef Boeken van NRC Handelsblad en was eerder correspondent van deze krant in Rusland. Hij interviewde Walter Kempowski.

Julika Marijn is actrice, presentatrice en zangeres. Zij tourt vanaf april met 'Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij'.

Diederik van Vleuten is cabaretier, musicus en regisseur.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

Delen op

30,99
23,99
pro-mbooks1 : athenaeum