De Staat van de Stad met o.a. Gloria Wekker

25 oktober 2016 tot 25 oktober 2016
| | | | | | | | | | | |

Op dinsdag 25 oktober, 17:15 - 20:45 uur, vindt de vierde editie van De Staat van de Stad plaats in de Stadsschouwburg Amsterdam. Toeristen, studenten, vluchtelingen en internationale kenniswerkers lijken de stad Amsterdam over te nemen. Dit is niet alleen van invloed op de grond- en huizenprijzen, maar ook op de arbeidsmarkt. Heeft het internationale economische succes van Amsterdam een keerzijde? De vierde avondvullende editie van De Staat van de Stad in de Stadsschouwburg: een avond vol feiten, cijfers en inspirerende verhalen over stedelijke economie, innovatie, migratie, segregatie en ongelijkheid, door wetenschappers, schrijvers, ervaringsdeskundigen en de Burgemeester van Amsterdam.

De afgelopen jaren zijn er, met de vestiging van veel multinationals in Amsterdam, een grote hoeveelheid expats naar de stad gekomen. Naast een groeiend aantal arbeidsmigranten uit specifieke Europese lidstaten, vinden steeds meer vluchtelingen de weg naar onze stad. Studenten en gezinsherenigingen zorgen bovendien voor een blijvende toestroom aan nieuwe Amsterdammers. De druk op de woningmarkt neemt toe: grond- en huizenprijzen stijgen. Steeds meer Amsterdammers trekken naar buiten de Ring of de stad. Amsterdam lijkt steeds meer van de rijken te worden en gaat daarmee steden als Parijs en Londen achterna.

De tweedeling (arm & rijk) is ook te zien op andere gebieden, zoals de arbeidsmarkt en het onderwijs. Hoogopgeleiden vinden relatief gemakkelijk een baan; onder laag opgeleiden en met name allochtone jongeren heerst omvangrijke werkloosheid. Of ze komen terecht in de informele en veelal 'onzichtbare' economie van de stad. Met alle gevolgen van dien.

Wat is de keerzijde van de internationale aantrekkingskracht van Amsterdam? Wat kunnen we als stad leren van Parijs en Londen? Is het tij te keren voor Amsterdam als leefbare en succesvolle internationale stad waar iedereen economisch en maatschappelijk bijdraagt?

We praten erover met o.a.:

Philippe Legrain (politiek econonoom en auteur van het boek European Spring: Why Our Economies and Politics are in an mess – and how to put them right). Gloria Wekker (hoogleraar Gender en Etniciteit en auteur van het boek White Innocence) over de paradox van racisme en tolerantie in Nederland. Domenica Ghidei Biidu (plaatsvervangend lid College voor de Rechten van de Mens en de Council of Europe). Corina Duijndam (sociologe en auteur De gekleurde werkelijkheid) over haar ervaringen met jongeren in de buitenwijken van Parijs en Amsterdam. Rens van Tilburg (directeur Sustainable Finance Lab (UU) en publicist hedendaagse economische ontwikkelingen) over hedendaagse economische ontwikkelingen. Paul de Beer Henri Polak hoogleraar voor arbeidsverhoudingen UvA-AIAS en directeur Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging. Jeroen Slot (Hoofd Onderzoek Gemeente Amsterdam, Onderzoek, Informatie en Statistiek) over de staat van de stad in 2016. En Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

Moderator is Ruben Maes.

Eten & Drinken
Vanwege de vroege aanvangstijd van De Staat van de Stad is er halverwege het programma een pauze waarin een smakelijke maaltijdsoep met brood geserveerd wordt. Een dinervoucher a €6,50 kunt u hiervoor tijdens het bestelproces aanschaffen.
Het programma is naar verwachting rond 20.30 uur ten einde.

De Staat van de Stad wordt mogelijk gemaakt door Rabobank en Gemeente Amsterdam.

De Staat van de Stad is een programma van de Stadsschouwburg in de serie Expanding Theatre.
Expanding is een serie programma's waarmee we de grenzen van het theater verkennen en de actualiteit de Stadsschouwburg binnenhalen. Expanding is een grote familie, van Expanding POLITICS tot Expanding THE ARTS, van beeldende kunst en populaire cultuur tot nieuwe media, technologie, opinie en politiek. van maatschappelijk geëngageerde programma’s tot de Nachtmis en alles daartussenin.

Kaarten
Een kaartje kost €24,50

BESTEL HIER UW KAARTEN

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum