Unterwerfung (Festival Brandhaarden)

28 februari 2016 tot 29 februari 2016
| | | | | |

Unterwerfung is Karin Beiers theaterbewerking van Onderworpen (Soumission), de meest recente roman van Michel Houellebecq die, nog meer dan zijn andere, stof deed opwaaien. Met zijn toekomstvisie van een geïslamiseerd Frankrijk hield hij het westen een onbarmhartige spiegel voor. De voorstelling ging 6 februari 2016 in Hamburg in première, 28 en 29 februari speelt Unterwerfung in de Stadsschouwburg als onderdeel van het Festival Brandhaarden.

Genre: Toneel
Uitvoerenden: DeutschesSchauSpielHausHamburg / Karin Beier
Taal: Duits (met Nederlandse boventiteling)
Kaarten: € 10,- à € 40,-, via stadsschouwburgamsterdam.nl.
Elders op Athenaeum.nl: recensie & fragment SoumissionOnderworpen

Intendantin Karin Beier staat aan het hoofd van DeutschesSchauSpielHausHamburg, het grootste stadstheater van Duitsland. Ze kreeg vele belangrijke theaterprijzen en haar werk wordt regelmatig geselecteerd voor het prestigieuze TheaterTreffen. Haar voorstellingen zijn - behalve ambachtelijk, heel precies, mooi en altijd heel goed gespeeld - vaak sterk maatschappelijk georiënteerd.

Unterwerfung is Beiers theaterbewerking van Onderworpen, de roman van Michel Houellebecq die, nog meer dan zijn andere, stof deed opwaaien. Met zijn toekomstvisie van een geïslamiseerd Frankrijk hield hij het westen een onbarmhartige spiegel voor. Wat daarin te zien was, stond niet iedereen aan. Het boek provoceerde en polariseerde, maar was tegelijk erg humoristisch. Beier is de eerste die zich waagt aan een theaterversie. Een geënsceneerde lezing waarin het publiek zal ondervinden wat de implicaties zijn van dit verhaal.

Frankrijk, het jaar 2022. Om te verhinderen dat het Front National aan de macht komt, sluiten de gematigde partijen een pakt met de Moslimbroederschap. Frankrijk krijgt zijn eerste islamitische president. De stapsgewijze islamisering van het land begint bij de scholen en eindigt in een werkverbod voor vrouwen. Het legaliseren van polygamie laat een frisse wind waaien door het nationale seksleven. De criminaliteit daalt, de economie bloeit en de geboortecijfers stijgen. "Mijn roman is ten zeerste ambigu", zei Houellebecq zelf al, "en kan zowel als een wanhopig als een hoopvol verhaal gelezen worden."

Randprogramma:

Introductie Onderworpen door Martin de Haan
zondag 28 en maandag 29 februari, 19.30 uur 

De vaste vertaler van het werk van Houellebecq, Martin de Haan, geeft een speciale, langere introductie over Houellebecqs Onderworpen

portret Martin de Haan

maandag 29 februari
Nagesprek met acteur Edgar Selge en dramaturge Rita Thiele. Het gesprek wordt geleid door Constant Meijers en de voertaal is Engels.

MINDBOOKSATH : athenaeum