Boekman Salon: Het fenomeen Young Adult literatuur

27 september 2016
| | | |

Op 27 september 2016, vanaf 20.00 bij de Stadsschouwburg Salon vindt de Boekman Salon plaats, een talkshow die in het teken staat van Young Adult literatuur. Gasten zijn de schrijfster Anna Woltz, Jesse Goossens (Lemniscaat), Maartje Kroonen (Athenaeum Boekhandel) en Daan Beeke (Sichting Lezen).

Sinds het succes van boeken als Harry Potter, The Hunger GamesTwilight en The Vampire Diaries zijn Young Adult boeken ook in Nederland niet meer weg te denken. Tot voor kort domineerden Amerikaanse en Engelse boeken, maar nu veroveren Nederlandse Young Adult schrijvers langzaam maar zeker een plek in de boekenwinkels. Schrijvers als Anna Woltz, Floortje Zwigtman en Edward van de Vendel zijn immens populair. En het debuut van de Nederlandse Marieke Nijkamp, This is Where It Ends, veroorzaakte een hype in Amerika. Het in Amerika uitgegeven boek veroverde in razend tempo een plaats op de bestsellerlijst van de New York Times.Wat maakt deze boeken zo populair?

Programma:

Ellèn van Welt leest een fragment voor uit een favoriet Young Adult boek

Daan Beeke (Stichting Lezen) vertelt over de positionering van het genre.

Debat deel I
Anna Woltz (schrijver) Jesse Goossens (uitgever - Lemniscaat) Maartje Kroonen (boekhandel - Athenaeum) Daan Beeke (wetenschapper - Stichting Lezen) gaan in gesprek over de populariteit van Young Adult boeken. Vult YA het gat tussen kinderliteratuur en literatuur voor volwassenen. Houden we zo jongeren aan het lezen? Hebben leeskanalen als de boekhandel en de bibliotheek een (opvoedkundige) rol?

Interview met Anna Woltz

Debat deel II
Wie lezen YA? Daar is wel iets over bekend. Uit een klein onderzoekje onder jongeren van Nederlandstalige literatuurplatformen 2015 blijkt dat het een populair genre blijft, ook voor twintigers. Ze willen zich identificeren met een persoon, zich verliezen in het verhaal. Uit een iets ouder onderzoek blijkt dat dertigers en veertigers een belangrijke lezersgroep vormen. Is YA de adolescentie voorbij, qua inhoud en qua doelgroep?

****
Debat ter gelegenheid van de verschijning van de Boekman 108: Lezen is in!

Organisatie: Boekmanstichting en Athenaeum Boekhandel, in samenwerking met SSBA Salon
Plaats: SSBA Salon, Stadsschouwburg Amsterdam, Leidseplein 26
Tijd: 20.00-21.30 uur
Kosten: €5,- Stadsschouwburg Amsterdam

Over Young Adult Literatuur

Yong Adult boeken
Sinds het succes van boeken als Harry Potter, The Hunger GamesTwilight en The Vampire Diaries zijn Young Adult boeken ook in Nederland niet meer weg te denken. Wat maakt deze boeken zo populair? Een verklaring is dat zij aansluiten bij de belevingswereld van jongeren, en de hoofdpersoon ook jong is. Veel Young Adult literatuur richt zich op uitdagingen waar jongeren in het dagelijks leven mee te maken hebben, zoals verliefdheid, vriendschap, homoseksualiteit of depressie, maar ook met meer sociaal-economische en culturele vraagstukken. In ruimere zin gaat het om het vormen van identiteit en persoonlijkheid. 

Series en genre
Veel Young Adult literatuur wordt gegoten in de vorm van series. Dat is commercieel aantrekkelijk en sluit aan bij de belangstelling voor televisieseries. In zo’n geval worden de jonge hoofdpersonen langere tijd gevolgd, zoals in Harry Potter, terwijl ze langzaamaan volwassen worden, zodat de lezer met ze mee kan groeien. Het Young Adult genre biedt een groot scala van verschillende typen tekst: van poëzie en biografieën tot korte verhalen, van thrillers tot coming-of-age romans. The Catcher in the Rye van J.D. Salinger zou ook tot dit genre kunnen worden gerekend, al werd het destijds niet zo benoemd. Er is een sterke vertegenwoordiging van fantasy en dystopie.

Nederland
Tot voor kort domineerden Amerikaanse en Engelse boeken de Nederlandse boekenmarkt, maar nu veroveren Nederlandse Young Adult schrijvers langzaam maar zeker een plek in de boekenwinkels. Schrijvers als Anna Woltz, Floortje Zwigtman en Edward van de Vendel zijn immens populair. En het debuut van de Nederlandse Marieke Nijkamp, This is Where It Ends, veroorzaakte een echte hype in Amerika. Het in Amerika uitgegeven boek veroverde in razend tempo een plaats op de bestsellerlijst van de New York Times.

Achtergrond
Oorspronkelijk was de benaming Young Adult bedoeld om de overgang tussen kinder/jeugdboeken en de boeken voor volwassenen te overbruggen. Inmiddels biedt het genre een plek aan boeken voor jongeren tussen de 13 en 30 jaar. Uit een klein onderzoek in 2015 onder bezoekers van Nederlandstalige sociale literatuurplatforms blijkt dat Young Adult boeken de meest gelezen boeken van jongeren boven de 20 zijn. En een Amerikaans onderzoek, uitgevoerd in 2012, laat zelfs zien dat 55 procent van de kopers en lezers van dit genre boven de 18 jaar is, met als grootste groep 30- tot 44-jarigen. Is Young Adult de adolescentie voorbij, qua inhoud en doelgroep?

Delen op

16,99
MINDBOOKSATH : athenaeum