Solo Tom Lanoye, Ten Oorlog

09 oktober 2017
| |

9 oktober vanaf 20.30 speelt Tom Lanoye de solo Ten Oorlog in de Douwe Egbertszaal van de Stadsschouwburg.

Kaarten via stadsschouwburgamsterdam.nl.

In dit jubileumjaar 2017, twintig jaar na de legendarische opvoeringen van Ten Oorlog door De Blauwe Maandag Compagnie, herneemt de auteur van dat huzarenstuk, Tom Lanoye, zijn soloversie ervan

Twintig jaar geleden ging Ten Oorlog in première, Lanoyes spraakmakende marathonbewerking van acht koningsdrama’s van William Shakespeare, in regie van Luk Perceval. Het werd een triomftocht, ook in Duitsland en Oostenrijk. Ten Oorlog voert inmiddels ook de Nederlandstalige toneelcanon aan.

De vraag naar het stuk bleef onverminderd groot. Die werd in 2000 werd ingewilligd toen Lanoye door de Nederlanden toerde met zijn Ten Oorlog-solo. 'Lanoye houdt in anderhalf uur de spanningsboog prachtig vol. Hij is een poëtische krachtbron, even vitaal en vol spankracht als de voorstelling Ten Oorlog zelf,' schreef NRC indertijd.

Als berucht en begenadigd performer van zijn eigen teksten balanceert Lanoye tussen het verhevene en het banale, het geestige en het wrede. Dankzij spitse tussenteksten gunt hij zijn publiek een blik op de creatieve motor van Ten Oorlog – de evolutie van de taal van oubollig klassiek naar experimenteel en brutaal eigentijds.

Delen op

13,99
19,99
11,99
MINDBOOKSATH : athenaeum