Teylers Ontmoet: microben, stroom en het Nederlands landschap

08 oktober 2017 tot 08 oktober 2017
| | | | |

Zondagmiddag 8 oktober belicht Alexander Reeuwijk tijdens Teylers Ontmoet drie verschillende thema’s: elektriciteit, het Nederlandse landschap en het menselijk lichaam. Zijn gasten zijn: Remco Kort (Microbemens), Flip van Doorn (Het mooiste Nederland en De eerste wandelaar), Jos Wassink en Lou van der Sluis (Stroom). Het programma begint om 14.30 uur (inloop 14.15 uur) en duurt tot ongeveer 16.30 uur.

Kaarten zijn voor 8 euro in de voorverkoop en 10 euro op de dag zelf te verkrijgen bij het museum en bij Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem.

 

Ze verblijven met miljarden op ons lichaam, toch weten we relatief weinig van ze: microben. Door verbeterde onderzoekstechnieken komen we echter steeds meer te weten over deze micro-organismen. We hebben in Nederland zelfs het eerste mondiale microbenmuseum, Micropia. Hoogleraar microbiologie Remco Kort, verbonden aan het museum, gehuisvest in de Amsterdamse dierentuin Artis, schreef het boek De Microbemens. Hierin neemt hij de lezer mee op reis langs en door het lichaam. Waar hebben we de microben op ons lijf voor nodig? Hoe en door wie is het onderzoek naar deze organismen gestart? En uiteraard: hoe houd je gevaarlijke microben buiten de deur?

Schrijver en wandelaar Flip van Doorn bracht in het voorjaar een prachtige biografie uit van dominee Jacobus Craandijk, de man die Nederland leerde wandelen. In vele boekdelen beschreef Craandijk steden, dorpen en het platteland aan de hand van zijn wandelingen. Zuiver voor het plezier, en dat was nieuw. Flip van Doorn is een waardige opvolger van deze dominee. Samen met enkele andere auteurs publiceerde hij onlangs Het mooiste Nederland, over verborgen natuur binnen onze landsgrenzen. Zo’n zestig fiets- en wandelroutes leiden je langs libellereservaten, kwelders en stuifduinen. Wat zijn volgens Van Doorn de parels van de Nederlandse natuur? In welk opzicht heeft Craandijk hem beïnvloed? En: wat is eigenlijk de link tussen de dominee en Haarlem?

Teylers Museum heeft al sinds zijn oprichting grote aandacht voor elektriciteit. Vele vroege natuurkundige apparaten die in de vitrinekasten staan, zijn bedoeld om elektrische experimenten uit te voeren en de elektriseermachine, die grote glazen schijven met aan het uiteinde de Leidse flessen, is de grote blikvanger van de collectie. Tot 7 januari 2018 is er zelfs een volledige tentoonstelling aan gewijd: Alles elektrisch. In het rijk geïllustreerde boek dat gelijktijdig met de tentoonstelling is verschenen, Stroom, de wereld achter het stopcontact, laten wetenschapsredacteur Jos Wassink en emeritus hoogleraar Lou van der Sluis zien hoe elektriciteit ons dagelijks leven beheerst. Sinds wanneer is de mens in staat om elektriciteit te gebruiken? Wat zijn de grote doorbraken geweest? En: kunnen we ooit nog zonder?

In de voorverkoop kosten kaarten 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze), op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het Teylers Museum of bij Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem. Op de dag zelf kun je een kaartje kopen in het museum.

Delen op

24,99
pro-mbooks1 : athenaeum