Teylers Ontmoet grote natuurwetenschappers

10 juni 2018
| | | | |

Op zondag 10 juni om 14:00 uur verwelkomen Athenaeum Boekhandel en Teylers Museum drie bijzondere gasten: Tomas Lieske, Dirk van Delft en Luuc Kooijmans. Alexander Reeuwijk zal met hen in gesprek gaan over hun meest recente boeken.

Tickets (à € 8,-) zijn verkrijgbaar via de website van het museum en aan de kassa bij ons in de boekhandel.

Van Tomas Lieske kwam in februari De vrolijke verrijzenis van Arago uit, een surrealistisch verhaal over een meisje dat in coma raakt na een auto-ongeluk. Op wonderlijke wijze belandt ze in het huis van Paul Ehrenfest.Daar ontmoet zij genieën als Niels Bohr en Willem de Sitter en krijgt ze les in de kwantummechanica.

De Volkskrant roemde De vrolijke verrijzenis als ‘één groot, geraffineerd gedachte-experiment waar Lieske de lezer met flair doorheen leidt. Een fabelachtig verhaal waarin hij het onmogelijke voor elkaar krijgt.’ Op Athenaeum.nl leest u een fragment.

Dirk van Delft schreef samen met Ton van Helvoort Beelden zonder Weerga, een biografie over de elektronenmicroscoop. Ernst Ruska, de uitvinder van de microscoop, ontving in 1986 de Nobelprijs voor de natuurkunde. Het verhaal volgt Ruska en ook Jan Bart Le Poole van de TU Delft. Zijn aanpassingen aan Ruska’s prototype betekenden de opmaat tot het wereldwijde succes van het instrument.


Historicus Luuc Kooijmans beschrijft in Frederik Ruysch. Op het snijvlak van kunst en wetenschap het leven van Frederik Ruysch, de man die op de Bloemgracht in Amsterdam een anatomisch museum onderhield met geprepareerde lichamen. Ruysch wist te bereiken dat de anatomie niet langer huiver en walging opwekte, maar bewondering en vertedering.

Hij voorspelde al in 1695 dat zijn unieke methode zijn werk onvergankelijk zou maken. Ruysch kreeg gelijk. Ook nu nog worden toeschouwers getroffen door de levensechtheid van zijn preparaten. Niemand heeft die ooit weten te evenaren, hoe vaak het ook is geprobeerd. Ruysch heeft zijn werkwijze nooit willen openbaren. Wat was zijn geheim? 

‘Teylers Ontmoet grote natuurwetenschappers’ wordt georganiseerd door Teylers Museum en Athenaeum Boekhandel. Alexander Reeuwijk is publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum