Teylers Ontmoet... Maand van de filosofie

10 april 2016 tot 10 april 2016
| | |

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken. Teylers Ontmoet vindt iedere tweede zondag van de maand plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum, en deze editie dus 10 april, 2016, 13:30 - 16:00, met Norbert Peeters, Erik Brinckmann en Johan van de Gronden.

Kosten

Voorverkoop: 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze), op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem en online.

Programma zondag 13 maart 2016
Inloop: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Einde: 16.00 uur

Norbert Peeters

Darwin is vooral beroemd geworden met zijn vinken, spotvogels, schildpadden en regenwormen. Toch heeft hij vele, zo niet de meeste, ontdekkingen gedaan middels onderzoek bij planten. Hij deed onderzoek in de kassen en in zijn tuin en publiceerde belangwekkende boeken over klimplanten, vleesetende planten en ander botanisch geweld. Er werd echter heel weinig over geschreven. Daar brengt botanisch filosoof Norbert Peeters verandering in. In zijn nieuwe boek, Botanische revolutie, pluist hij uit hoe Darwin zijn plantenonderzoek gebruikte in zijn grote onderzoek naar evolutie. Daarnaast belicht hij de overige bijdragen van Darwin aan de botanische wetenschap. Waarom is Darwins plantenonderzoek zo onderbelicht? Wat zijn de grote ontdekkingen die Darwin deed? En wat kunnen we nu nog leren van de plantenleer van de grote natuuronderzoeker?

Eric Brinckmann

We doen het allemaal: even wandelen in het bos of fietsen door de duinen. Het is tegenwoordig heel normaal, maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger bleef de stedeling angstvallig binnen de stadsmuren. Hoe is dat gekomen? Wanneer deden de stadsmuren hun intrede en om welke reden? En wanneer werden die muren weer geslecht? Op deze vragen geeft landschapsfilosoof Eric Brinckmann antwoord in zijn boek Filosofische wandelingen. In tien wandelingen voert hij de lezer dwars door Nederland en laat aan de hand van praktische voorbeelden zien hoe er door de eeuwen heen met de natuur is omgegaan. Wat heeft ons denken over de natuur om ons heen beïnvloed? Hoe zien we dat terug in onze leefomgeving? En hoe zien we dat terug in de kunst?

Johan van de Gronden

Wat is natuurbescherming als er nog maar kleine plukjes wildernis zijn? Deze en tal van andere vragen stelt Johan van de Gronden, filosoof en directeur van Het Wereld Natuur Fonds, zichzelf in zijn bundel Wijsgeer in het wild. Hij wandelt door een heilig natuurgebied in China, bezoekt het geboortedorp van Thoreau en onderzoekt de relatie tussen levende talen en biodiversiteit. Telkens komt hij terug bij de vraag: is er een morele dimensie in natuurbehoud? Tijdens ons gesprek zullen we spreken over welke ideeën de filosoof over natuurbescherming heeft. En uiteraard over of de directeur van de grootste natuurorganisatie die ideeën kan toepassen in de dagelijkse praktijk.

pro-mbooks1 : athenaeum