Teylers Ontmoet Matthias Depoorter en Arita Baaijens

13 maart 2016
| | | |

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken. Teylers Ontmoet vindt iedere tweede zondag van de maand plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum, en deze editie dus 13 maart, 2016, 13:30 - 16:00, met Matthias Depoorter en Arita Baaijens.

Kosten

Voorverkoop: 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze), op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem en online.

Programma zondag 13 maart 2016
Inloop: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Einde: 16.00 uur

Matthias Depoorter, Vliegwerk

Wie nooit omhoog kijkt mist veel,’ schrijft kunsthistoricus en vogelliefhebber Matthias Depoorter. In Vliegwerk combineert hij zijn twee grote liefdes: kunst en vogels, of beter vogels in de kunst. In het rijk geïllustreerde boek vertelt Depoorter aan de hand van prenten, tekeningen en schilderijen over de betekenis van vogels in de kunst, de manier van verbeelden en de geschiedenis van het vogels kijken. Het resultaat is een prachtig werk vol bekende en minder bekende afbeeldingen, vervaardigd door alle eeuwen heen. Daarnaast heeft Depoorter een goed en mooi verhaal geschreven, ter begeleiding van de beelden. Het gesprek zal gaan over de schoonheid van vogels, de relatie met de mens en uiteraard zullen we vooral heel veel beelden bekijken.

Arita Baaijens, Zoektocht naar het paradijs

Bestaat het paradijs? Het is een vraag die we ons allemaal wel eens stellen, in de meeste gevallen zonder bevredigend antwoord. Bioloog en ontdekkingsreiziger Arita Baaijens vroeg het zichzelf ook af, wist het antwoord niet, maar ging op zoek. Na twee decennia reizen door de woestijnen van Egypte en Soedan wisselde ze de kamelen in voor paarden en ging op zoek naar Shambhala, het vermeende paradijs diep in het Altaj-gebergte in Centraal-Azië. Die zoektocht heeft ze beschreven in een inmiddels bejubeld reisboek, Zoektocht naar het paradijs, met een hoofdrol voor de onherbergzame natuur van Kazakhstan, Mongolië, Rusland en China. We zullen spreken over het versmelten met je rijdier, het verschil tussen reizen in de woestijn en in Siberië en uiteraard of ze het paradijs heeft gevonden…

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum