Teylers Ontmoet met Rick Honings & Terry van Druten

11 september 2016 tot 11 september 2016
| | |

Zondag 11 september (12.00-14.30 uur) zal er weer een nieuwe editie van Teylers Ontmoet plaatsvinden. Alexander Reeuwijk interviewt Rick Honings en Terry van Druten in een tijdsbestek van 20 minuten, en dat drie keer. Entree is gratis!

Rick Honings over De dichter als idool

Beroemdheden zijn van alle tijden, maar in de vroege negentiende eeuw kreeg het verschijnsel 'roem' een nieuwe impuls. Dankzij de Romantiek rijpte het idee dat de ware kunstenaar, verheven boven 'gewone' mensen, zich in maatschappelijk en cultureel opzicht diende te onderscheiden, met een bijzondere levensstijl en een excentriek imago. Dichters werden toen ook bejegend als unieke figuren. Goethe in Duitsland en Byron in Engeland groeiden bijvoorbeeld uit tot echte celebrities, met een schare fans. Ook in Nederland ontstond in die tijd een fascinatie voor beroemde auteurs. Hun bewonderaars gingen op jacht naar handtekeningen, verzochten om een haarlok, stuurden fanmail, imiteerden de stijl van hun idool of ondernamen een bedevaart om hem te ontmoeten. De dichter als idool analyseert de imago's van zeven beroemde auteurs (zoals Hendrik Tollens, Nicolaas Beets, Piet Paaltjens en Multatuli), en laat ook zien hoe de literaire fan zich manifesteerde. Het boek biedt daarmee een eerste overzicht van de Nederlandse geschiedenis van literaire roem in de negentiende eeuw.

Terry van Druten over De aquarel, Mauve, Mesdag, Breitner, Israels, Mondriaan. Nederlandse meesters van de negentiende eeuw

Uitgave in samenwerking met Teylers Museum, Haarlem en De Mesdag Collectie, Den Haag (in beheer van het Van Gogh Museum Amsterdam). De negentiende eeuw is de bloeiperiode van de Nederlandse aquarel. Dit boek laat zien hoe deze techniek zich in de loop van de eeuw ontwikkelde van de 'gekleurde tekeningen' van romantische schilders als Koekkoek en Nuyen, tot de waterverfschilderijen van de Haagse School en de Tachtigers. Bekende kunstenaars als Mauve, Weissenbruch, Jozef en Isaac Israëls en Breitner brachten het medium tot volle wasdom. 

 

Locatie: Teylers Museum, Spaarne 16 te Haarlem
Interviews : 12.00 - 12.30 uur, 13.00 - 13.30 uur en 14.00 - 14.30 uur
Entree: gratis (i.v.m. Open Monumentendagen)

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum