Teylers Ontmoet... Over dieren en mensen

13 november 2016 tot 13 november 2016
|

Op zondag 13 november vindt een nieuwe editie van Teylers Ontmoet... plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum. Deze editie staat in het teken van dieren en mensen.

Te gast zijn Reinier Spreen, Dik van der Meulen en Kester Freriks. Zij zullen van 14.00 tot 16.00 uur worden geïnterviewd over hun pas verschenen boeken. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken.

Kaarten: € 8,- in voorverkoop (incl. koffie/thee in de pauze), € 10,- op de dag zelf.  Kaarten zijn verkrijgbaar in de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem.

Over Reinier Spreen, Monument voor de quagga. Schlemiel van de uitgestorven dieren

In 1883 stierf de laatste quagga in de Amsterdamse dierentuin Artis. Daarmee kwam er een einde aan de verwarrende geschiedenis van deze Zuid-Afrikaanse steppezebra. Met het uitsterven van de quagga lijkt het dier ook meteen te zijn gewist uit ons collectieve geheugen. Daar brengt schrijver Reinier Spreen verandering in. In zijn Monument voor de quagga ontrafelt hij het verhaal van dit wonderlijke dier en richt er een papieren monument voor op. Tijdens het gesprek gaan we in op de vraag hoe het mogelijk is dat een dier dat relatief eenvoudig was te fokken ineens kon uitsterven. En is het eigenlijk erg als een dier uitsterft?

Over Dik van der Meulen, De kinderen van de nacht. Over wolven en mensen

Na de grap met de door mensen neergelegde wolf in Luttelgeest lijken de wolven zich nu serieus in Nederland te vestigen. Na een waarneming in 2015 werd er in september dit jaar naar alle waarschijnlijkheid een wolf gespot in het Twentse Beuningen. Deze hernieuwde kennismaking met de wolf, na een afwezigheid van 150 jaar, houdt de gemoederen behoorlijk bezig. Vandaar dat het fascinerende boek over de wolf en zijn verhouding met de mens precies op het goede moment komt. Want wat weten we eigenlijk van de wolf, de vader aller honden?

Over Kester Freriks, Het nieuwe vogels kijken; tweehonderd en meer zeldzame vogelsoorten in de lage landen

Na het succes van Vogels kijken. Alle driehonderd Nederlandse vogelsoorten heeft schrijver en ornitholoog Kester Freriks wederom een prachtig vogelboek geschreven. In mooie miniatuurtjes wekt hij ditmaal de zeldzamere vogels van Nederland op papier tot leven en beschrijft hij hun zang en gedrag. De poëtische portretten worden begeleid door historische afbeeldingen van de vogels uit de Artis Bibliotheek. Hoe kun je op een literaire manier schrijven over vogels? En heeft Freriks nu alle Nederlandse vogels in deze twee boeken gevat?

Wij publiceerden voor uit Het nieuwe vogels kijken. Lees het fragment op Athenaeum.nl.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum