Teylers ontmoet Peter Frankopan

12 september 2017 tot 12 september 2017
| |

Teylers Museum ontvangt op 12 september van 20.00 tot 22.00 uur Peter Frankopan, auteur van De Zijderoutes. Hij gaat in gesprek (in het Engels) met reisjournalist en auteur Alexander Reeuwijk.

De Zijderoutes

Het hart van de oude zijderoute is voor velen een onbekend gebied. De landen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië spreken niet echt tot de verbeelding. En als ze in het nieuws komen, is het overwegend vanwege oorlog, corruptie of politieke instabiliteit. Toch speelt dit gebied tot op heden een cruciale rol in de wereldgeschiedenis. De handelsroutes van oost naar west en andersom, of het nu gaat om zijde, specerijen, goud, slaven of fossiele brandstoffen liepen en lopen altijd via het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Met zijn prachtige allesomvattende boek De zijderoutes heeft de Britse historicus en schrijver Peter Frankopan de roerige geschiedenis van dit gebied op heldere wijze ontrafeld. Aan de hand van primaire bronnen, ooggetuigenverslagen en historische documenten uit vele talen schetst Frankopan de voortdurende strijd om het hart van de zijderoute.

Door samen met Frankopan terug te kijken op de roerige geschiedenis van enkele millennia is het ongetwijfeld mogelijk om trends en gemene delers te ontdekken. En aan de hand van het verleden is het tijdens het gesprek wellicht mogelijk om de huidige situatie te analyseren en een voorzichtige blik in de toekomst te werpen…

Peter Frankopan (1971) is een Britse schrijver en historicus. Hij studeerde aan de Universiteit van Cambridge. Hij schreef onder andere boeken over de eerste kruisvaart, Byzantium en Kroatië. Sinds 2000 is hij research fellow aan de Universiteit van Oxford en directeur van The Oxford Centre for Byzantine Research. Momenteel is hij tevens Scaliger (gast)hoogleraar aan de Universiteit Leiden. 

Kaarten

Voorverkoop: 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze), op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn via de website van Teylers Museum of via Athenaeum Boekhandel ([email protected]) aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem te verkrijgen. 
Op de dag zelf kun je een kaartje kopen in het museum. 

Programma dinsdag 12 september 2017
Inloop: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Einde: 22.00 uur

Over Teylers Ontmoet

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken.

pro-mbooks1 : athenaeum