Teylers Ontmoet Reizen

13 oktober 2019
| | | |

Op zondag 13 oktober om 14.00 uur staat Teylers Ontmoet in het teken van Reizen. Alexander gaat in gesprek met Jelle Brandt Corstius, Jos de Mul en Tijs Goldschmidt in de prachtige Gehoorzaal van het Teylers Museum.

Teylers Ontmoet Reizen

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken.

Jelle Brandt Corstius was een jaar of zeven toen hij niets liever deed dan de grote geïllustreerde Bosatlas bestuderen. Er was één kaart die zijn volle aandacht en fantasie verdiende: de kaart van Siberië, toen nog gelegen in de Sovjet-Unie. Aan de rand van de kaart kon je net West-Europa zien liggen, met steden en wegen die vochten om de beperkte ruimte. In Siberië was ruimte zat. Alleen langs de Trans-Siberische spoorlijn lagen wat steden, de rest van de kaart was bijna leeg. Maar daar ging verandering in komen. De Sovjets waren bezig met een nieuwe spoorlijn, dwars door Siberië, ruwweg parallel aan de Trans-Siberische spoorlijn, maar dan ongeveer zevenhonderd kilometer noordelijker. De lijn zou over een paar jaar af zijn. Tegen de tijd dat hij van de middelbare school kwam. Dáár wilde hij later naartoe. BAM. Een reis van niets naar niets gaat over de liefde van Jelle Brandt Corstius voor de Bajkal Amur Magistrale – de spoorlijn die het Bajkalmeer verbindt met de rivier de Amur, een paar duizend kilometer verderop. Jelle Brandt Corstius die op reis gaat door Rusland – dat betekent bizarre avonturen met diepe dalen en hoge pieken. En veel wodka.

Jos de Mul laat in Breng mij die horizon! zien wat er gebeurt als een filosoof een vliegticket boekt. De Mul, wereldreiziger in hart en nieren, neemt de lezer mee op een adembenemende reis langs boeddhistische monniken op sportschoenen, communistische catwalks, gamende indianen en psychedelische cyberhippies. Hoe wij de wereld ervaren, wordt in belangrijke mate bepaald door de plaats en tijd waarin wij leven. Deze ‘ervaringshorizon’ is echter geen gevangenis. Reizen is een van de uitdagendste manieren waarop we onze beperkte horizon kunnen verbreden, verstrooien en laten versmelten met andere vergezichten. In deze reisverhalen maken we kennis met de wonderlijkste verschijnselen: BoeddhaBots in Japan, pratende laarzen in Helsinki, Alice in Acidland, fonkelnieuwe tradities in Bali en de zen-kunst van het duikbommenwerpen.

Wanneer een begaafd essayist correspondeert krijg je het beste van twee werelden: persoonlijke ontboezemingen gelardeerd met flitsende beschouwingen. In het geval van Tijs Goldschmidt is het palet dan ook nog zeer rijk en boeiend: antropologie, Darwinisme, gedragsbiologie, ecologie, literatuur, muziek, dans, beeldende kunst, poëzie en veel meer. Elk van deze onderwerpen komt ruim en sprankelend aan bod in deze royale selectie van brieven aan: Henk van Woerden, Menno Wigman, Matthijs van Boxsel, Joyce Roodnat, Jet Bakels, Nico Frijda e.v.a. Onvoldoende liefdesbrieven bevat observaties, overwegingen en omzwervingen van een afgedwaald bioloog met een zuivere pen en een vaak humoristische correspondentiestijl.

Programma zondag 13 oktober 2019

  • Inloop 13.30 uur
  • Aanvang: 14.00 uur
  • Einde: 16.00 uur

Kosten

Entree voor Teylers Ontmoet bedraagt 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze) in de voorverkoop, op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem en online.

 

Delen op

BAM
9,99
pro-mbooks1 : athenaeum