Teylers Ontmoet reizen met Mathijs Deen, Fleur van der Bij en Iris Hannema

15 april 2018
| | | |

Op zondag 15 april om 14.00 uur staat Teylers Ontmoet in het teken van... reizen! Bij Alexander Reeuwijk aan tafel schuiven aan: Fleur van der Bij, Iris Hannema en Matthijs Deen.

In de voorverkoop zijn toegangskaarten (inclusief koffie/thee in de pauze) voor € 8,- te verkrijgen. U kunt de kaarten bestellen via de website van Teylers Museum of aan de kassa van Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem. Op de dag zelf kunt u een kaartje (€ 10,-) kopen in het museum.

* Fleur van der Bij - De Nijl in mij; een ontdekkingsreis naar het hart van de waanzin

Iris Hannema - Reizen volgens Hannema; over reislust, ontwortelen en thuiskomen

Mathijs Deen - Over oude wegen; een reis door de geschiedenis van Europa

Als student geschiedenis stortte Fleur van der Bij zich vol overgave op haar scriptie over de Nederlandse ontdekkingsreiziger Juan Maria Schuver en diens verdwijning langs de oevers van de Nijl. Ze besloot hem na te reizen tot diep in Zuid-Soedan. Hoe was hij gestorven, en waar precies? De schaarse bronnen spreken elkaar tegen. Was hij vermoord, geregen op een speer van de Dinka? Of had hij zijn dood in scène gezet om aan zijn achtervolgers te ontsnappen?

De fascinatie van Van der Bij met deze cold case is zo grenzeloos dat zij er zelf aan onderdoor dreigt te gaan. De oorlogschaos in Soedan is kalm in vergelijking met wat er in haar hoofd omgaat. Onverwacht brengt Schuvers dood een groot persoonlijk verdriet naar de oppervlakte, dat ze sinds haar vijftiende heeft weggedrukt.  

De Nijl in mij is een aangrijpend verhaal over verdwalen en thuiskomen. Een ontdekkingsreis van werkelijkheid naar waanzin. De wonderlijke ontknoping van dit debuut kan pas plaatsvinden wanneer ze al schrijvend haar indringende ervaringen aan ons als lezer laat voorbijtrekken. 

Wie ben je geworden als je tien jaar alleen de wereld over gereisd hebt? En waar is thuis? Is reizen weglopen? Is het een talent of kun je het leren? Geëmigreerd naar de Franse Alpen met haar Franse geliefde en hond maakt beroepsreiziger Iris Hannema de stand van haar leven op. Via Mexico-Stad, Japan, Burkina Faso, Samoa, IJsland, De Filipijnen, Tahiti en Frankrijk daalt ze af naar het fundament van reizen: is het mogelijk een ander te worden? Bestaat ‘de reiziger’? En wat is toch de aantrekkingskracht van tijdelijkheid?

Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige, onder elke verharde weg een ezelpad of karrenspoor, onder elk voetpad de afdrukken van een jager of prooidier. Toch spelen de lange, doorgaande wegen van Europa geen rol in de verbeelding of de identiteit van haar bewoners. Waarom heeft de Europeaan zo’n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Op zoek naar het antwoord op die vraag volgt Mathijs Deen ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers, veroveraars en racers die hun weg hebben gezocht langs de kusten en over de rivieren en de wegen van Europa. 

Van Boekelo tot Smolensk en van de eerste Europeanen tot de baronnen die rond 1900 op de openbare wegen van Europa raceten: Over oude wegen is een avontuurlijke tocht door Europa en een fascinerende reis door de tijd. 

Programma zondag 15 april 2018:

Inloop: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Einde: 16.00 uur

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum