Teylers Ontmoet Vogels

12 november 2017 tot 12 november 2017
| | |

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. Zondagmiddag 12 november om 14.00 uur gaan Koos van Zomeren, Hay Wijnhoven en Remco Daalder in gesprek met Alexander Reeuwijk over de meerkoet, de merel en (alle) andere vogels. 

Toegangskaarten (à € 8, - inclusief koffie/thee) zijn als gebruikelijk te koop bij aan de kassa bij Athenaeum Boekhandel Haarlem en via de website van het museum.  

Van klapekster tot huismus; zondagmiddag 12 november komen ze uitgebreid aan bod in de nieuwe ‘Teylers Ontmoet’, de maandelijkse boekenmiddag van Teylers Museum en Athenaeum Boekhandel Haarlem. De eerste gast is de 70-jarige Koos van Zomeren. Geen auteur in Nederland die zo levendig over natuur kan vertellen als hij. In veel van zijn werk komen vogels terloops, maar nimmer onopgemerkt, voorbij. Alle vogels is een bundeling van alle verhalen die Van Zomeren over vogels schreef, en dat zijn er nogal wat. De lijvige bundel werd in september bekroond met de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs. Van Zomeren wist in zijn eentje ‘het Nederlandse natuurschrijven naar een nieuwe dimensie te tillen’, zo oordeelde de jury.

De tweede gast, Hay Wijnhoven houdt al jaren een dagboek bij over de merels in zijn tuin, dat uitgroeide tot het boek De merel. Hij verbindt zijn persoonlijke observaties op speelse wijze met de kennis die wetenschappers de afgelopen jaren hebben opgedaan. Geen vogel heeft zich gedurende de laatste twee eeuwen voortvarender in vrijwel alle uithoeken van Europa gevestigd dan de merel. Tussen IJsland en de Oeral leven inmiddels meer dan 100 miljoen van deze ‘zwarte lijsters’. Zo raken steeds meer mensen vertrouwd met zijn ontroerende, melancholieke lied.

Remco Daalder ten slotte, de derde gast, is op expeditie geweest naar uiteenlopende plekken om de meest menselijke aller vogels de doorgronden: de meerkoet. Meerkoeten lijken een alledaags bestaan te leiden, maar schijn bedriegt. Sommige koeten zijn hun hele leven trouw aan hun nestplek en hun partner, andere zijn ongebonden avonturiers, die de Middellandse Zee overvliegen om op de Nijl te overwinteren of de Sahara oversteken om neer te strijken in Liberia. Meerkoeten redden zich overal, bijten fel van zich af en maken zelf wel uit wat ze met hun leven doen, zo blijkt uit Daalders De menselijke meerkoet.

Het mag na bijna vijf jaar een traditie worden genoemd: de reeks zondagmiddagen die Athenaeum Boekhandel Haarlem in samenwerking met Teylers Museum organiseert. Elke tweede zondag van de maand presenteert Alexander Reeuwijk, zelf schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken, in het programma ‘Teylers Ontmoet’ eminente collega auteurs in de sfeervolle Gehoorzaal het museum. De onderwerpen lopen uiteen, maar er zijn wel regels: de boeken moeten recent zijn verschenen en gaan over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap.

Delen op

49,99
22,99
12,99
20,99
12,99
12,99
20,99
25,99
22,99
20,99
12,99
12,99
12,99
12,99
12,99
pro-mbooks1 : athenaeum