Teylers Ontmoet wieren en dieren

13 mei 2018 tot 13 mei 2018
| | | | |

Athenaeum Boekhandel Haarlem organiseert in samenwerking met Teylers Museum een reeks middagen rondom recent verschenen werken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De auteurs van deze boeken gaan in gesprek met schrijver en reiziger Alexander Reeuwijk. Teylers Ontmoet vindt plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum.

Op zondag 13 mei om 14:00 uur staat Teylers Ontmoet in het teken van natuur en kunst, wieren en dieren. Bij Alexander Reeuwijk aan tafel schuiven aan:

  • Jaap Sinke en Ferry van Tongeren - Our first book
  • Miek Zwamborn - Wieren
  • Willem Hendrik Gispen - Het geluk van de ijsvogel

Tickets zijn in de voorverkoop € 8,- en op de zondag zelf € 10,-. Een kop koffie/thee in de pauze is inbegrepen, voor een bezoek aan de rest van het museum is een apart ticket nodig. U koopt de tickets online of aan de kassa bij ons in de boekhandel of bij het museum aan het Spaarne.

 

Teylers Ontmoet heeft de eer het allereerste boek van kunstenaars Jaap Sinke en Ferry van Tongeren aan het publiek te mogen presenteren! Hun werk kun je omschrijven als ‘de missing link tussen klassieke taxidermie en hedendaagse kunst’. Charles Darwin beschouwen ze als hun executive director, stillevens van 16de- en 17de-eeuwse meesters als Jan Weenix, Frans Snijders en Melchior d'Hondecoeter zijn hun inspiratiebronnen, en de Britse kunstenaar Damien Hirst is hun grootste fan. Hij kocht hun eerste collectie kunstwerken. Noem hen flamboyant, bijzonder of eigenaardig, maar indrukwekkend is de loopbaan van Darwin, Sinke & Van Tongeren in de taxidermiewereld zonder meer. Hun werk is gewijd aan het etaleren van de ultieme schoonheid en magie van de natuur, en het verbluft door de prachtig gebeeldhouwde composities, die de dieren opnieuw tot leven wekken.Our first book; Fine taxidermy by Darwin, Sinke & Van Tongeren is een ode aan de natuur in al haar glorie.

Het leven op aarde kort samengevat: wij ademen in wat wieren uitademen. Zo eenvoudig is het. Wieren zijn de grootste zuurstofproducenten ter wereld. Maar ze zorg(d)en voor nog veel meer. Wanneer Matisse aan bed gekluisterd is door een medische ingreep, begint hij 'wiervormen' te knippen en slaat zo een volstrekt nieuwe artistieke weg in. Waarom zijn filmpioniers in het begin van de twintigste eeuw zo gefascineerd door de beweging van zeewier? Waarom stinkt wier zo, maar wordt het desondanks in tal van schoonheidsproducten toegepast? Wat heeft de komst van Napoleon te maken met het verdwijnen van de kelpindustrie?

Wieren van Miek Zwamborn gaat over de pracht van de Japanse wieren van inkt in het archief van het Rijksmuseum en de vroege oceaanblauwe wierfoto's van fotografe Anna Atkins, over hoe zeewiervervalsing iemand het copyright liet uitvinden en de grote belofte van zeewier als groente en toekomstige brandstof. In een vermakelijke, poëtische en verbazingwekkende cultuurgeschiedenis over de sensueelste familie van waterplanten, wijst Miek Zwamborn de lezer op alle onvermoede aspecten van deze zwierig-dansante zeebewoners. Het is een zilte veldgids vol groen-, rood-, bruin- en blauwwier vereeuwigd in schilderkunst, bezongen in literatuur, opduikend in mode en stofontwerpen, toebereid tot smakelijke en voedzame gerechten, heilzame recepten uit verschillende werelddelen en met vijftig kleurenillustraties, sommige van de hand van de auteur

Het geluk van de ijsvogel – woorden als vleugels van stilte is een veelkleurig boek over de ijsvogel in meerdere werelden. In de natuur, zoals wij die waarnemen, is de vogel een redelijk zeldzame, prachtig gekleurde visjesjager boven stromend water. Vanuit de Griekse mythologie vliegt schijnbaar een andere ijsvogel onze wereld binnen: de vogel als symbool van stilte, geluk en trouw.

Het is deze vogel die de gewezen hersenonderzoeker Willem Hendrik Gispen verleidt om niet over hersenen te schrijven, maar over de lotgevallen van de ijsvogel in de wereld van mythe en overlevering. Wij volgen in Het geluk van de ijsvogel het spoor terug naar de gedaantewisseling van Koningin Alcyone in een ijsvogel.

 

Deze Mythologische gebeurtenis heeft symbolische betekenis van de vroege Oudheid tot op de dag van vandaag. We ontmoeten dichters en wijsgeren, kerkvaders en vogelkenners. We verwonderen ons over het vliegen en staan stil bij de klaagzang van de ijsvogel. In de ijsvogel komen de wereld van de ratio en die van de emotie samen. Daarom geniet je van de ijsvogel in de natuur en van het geluk waarvoor deze vogel staat. Een opmerkelijk en persoonlijk gekleurd boek.

 

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum