150 Psalms met Michael Ignatieff - De Balie in TivoliVredenburg

02 september 2017
| | | | | |

2 september vindt om 19.30 de tweede dag van het openingsweekend van 150 Psalms - in samenwerking met De Balie - plaats in TivoliVredenburg Utrecht. 

Voor tickets (zowel passepartouts als losse tickets voor de concerten of lezingen) zie de website www.150psalms.com of www.oudemuziek.nl.

Hoe kunnen de eeuwenoude psalmen ons vandaag de dag inspireren om na te denken over complexe actuele kwesties zoals de wereldwijde vluchtelingencrisis of de onzekere toekomst van Europa? Deze vraag staat centraal tijdens het 150 Psalms premièreweekend in TivoliVredenburg Utrecht waarvoor De Balie, het Nederlands Kamerkoor, Festival Oude Muziek en Creative Court de handen ineen slaan.

In het weekend van 1 en 2 september zullen 4 wereldberoemde koren – The Tallis Scholars, Trinity Wall Street Choir, het Noors Solistenkoor en het Nederlands Kamerkoor - 150 psalmen opvoeren van 150 verschillende componisten uit 1000 jaar koormuziek. De Balie verzorgt twee bijzondere lezingen en twaalf inleidingen. Op 1 september om 19.30 deelt de meermaals bekroonde historicus en auteur Tom Holland zijn unieke blik op de psalmen. Op 2 september om 19.30 geeft de wereldberoemde filosoof, historicus en voormalig politicus Michael Ignatieff de psalmen nieuwe betekenis.

Ramsey Nasr, Désanne van Brederode en Oek de Jong geven inleidingen op de twaalf concerten. Zij geven telkens een bijzondere boodschap mee waarmee de luisteraar op een andere manier naar de concerten kan luisteren.

Michael Ignatieff is een gerenommeerd, belangrijk en actueel denker op het gebied van mensenrechten, nationalisme, ethische bewustzijn en internationale conflicten. Momenteel is Ignatieff voorzitter en President van de Central European University in Budapest: een baken voor democratische waarden in Centraal Europa. Sinds de Hongaarse premier Orbán afgelopen april een wetsvoorstel doorvoerde die erop gericht is om de kritische, onafhankelijke en multiculturele universiteit te sluiten, staat Michael Ignatieff centraal in de strijd om de ineenstorting van liberale democratie in Europa tegen te gaan.

Als auteur van meer dan vijftien boeken waaronder The Lesser Evil: Political Ethics in an Age of Terror (2004) en Isaiah Berlin: A Life (1998) en talloze artikelen voor o.a. The Guardian, The New Yorker en The New York Times, is hij een zeer gerenommeerd denker op het gebied van mensenrechten, nationalisme, ethisch bewustzijn en internationale conflicten. Tussen 2006 en 2011 was hij de liberale oppositieleider in het Canadees parlement en bovendien de wegbereider voor de huidige premier Justin Trudeau. Met zijn historische, literaire en filosofische kennis en politieke ervaring, zal Michael Ignatieff de eeuwenoude thema’s van de psalmen – leiderschap, macht, onderdrukking en ethische keuzes – een nieuwe, actuele betekenis geven in onze huidige samenleving waar vrijheid, democratie en mensenrechten steeds meer onder druk staan.

Na het premièreweekend in Utrecht zal 150 psalms doorreizen naar het Klara festival in Brussel en het Lincoln Centre in New York.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum