Boek & Schuur rondom Perec met Daan Heerma van Voss

20 december 2018
| |

Op donderdag 20 december om 18.00 uur presenteren wij samen met de Toneelschuur de tweede ‘Boek & Schuur’ van dit seizoen. In deze editie draait het om Een man die slaapt van de Franse woordenkunstenaar Georges Perec. Theatergroep BOG. herlas Perec en baseerde de muzikale voorstelling Iemand die slaapt op de roman uit 1967. Thijs Launspach gaat met de makers in gesprek en ook schrijver Daan Heerma van Voss schuift aan voor de inleiding.

Bij uw ‘Boek & Schuur’ ticket zijn naast de inleiding en het bezoek aan de voorstelling een diner en literair geschenk inbegrepen. Kaarten (à €47,50) zijn te bestellen op de website van de Toneelschuur of te koop aan de kassa van het theater. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wij raden u aan tijdig te reserveren.

 

‘Op een dag als deze, wat later, wat eerder, ontdek je zonder verrassing dat er iets mis is, dat je, om het zonder omwegen te zeggen, niet weet hoe je moet leven, dat je dat nooit zult weten.’

De Franse schrijver Georges Perec (1936-1982) was een meester van het alledaagse. In zijn woorden ving hij melancholie en eenzaamheid, maar ook het gemeenschappelijke – kortom, het meest pure van de menselijkheid.

De toneelgroep BOG. waagt zich voor het eerst aan een voorstelling op basis van een roman en kiest hiervoor Een man die slaapt van Perec, een van hun grootste inspiratiebronnen. Perec schreef zijn roman in de tweede persoon, de jij-vorm, waardoor het publiek rechtstreeks wordt aangesproken en zich in het hoofd waant van de hoofdpersoon. Deze twintiger in Parijs trekt zich terug uit de wereld en tracht, zomaar, pure onverschilligheid te bereiken. BOG. brengt de magistrale taal van Perec tot leven in een muzikale theatervoorstelling.

Het alledaagse en het tijdloze, de eenzaamheid en menselijkheid die BOG bij Perec onderzoekt, zijn ook terugkerende thema’s in het werk van Daan Heerma van Voss. De schrijver, historicus en journalist Heerma van Voss debuteerde als twintiger met Een zondagsman (2010). Inmiddels publiceerde hij nóg vijf romans, alle lovend ontvangen, een aantal vertaald. Zijn voorlaatste roman, De laatste oorlog (2016), werd in de Volkskrant geprezen als ‘een fabel in clair-obscur over hoe mensch te zijn in onzekere tijden.’ Anders dan de hoofdpersoon in Iemand die slaapt, beschrijft Heerma van Voss ‘een personage dat hándelt in plaats van verlamd toe te kijken, grotesk en tragisch tegelijk’.

Programma:

18.00 uur: Literair gesprek in de bibliotheek van de Toneelschuur

19.00 uur: Dagmenu in Café Toneelschuur

20.00 uur: Voorstelling in de Toneelschuur

MINDBOOKSATH : athenaeum