Chaja Polak over haar essay Brief in de nacht (vol)

18 juni 2024
| |

Kom naar Boekhandel Van Rossum, dinsdag 18 juni om 19.00. Chaja Polak zal door Simon Dikker Hupkes geïnterviewd worden over haar essay Brief in de nacht. Deze avond is volgereserveerd!

Dit evenement stond eerder voor de Boekenweek 2024 aangekondigd, maar is verplaatst naar 18 juni. Toegang tot het gesprek met Chaja Polak is gratis, maar wij stellen het op prijs als je je aanmeldt. Je kunt je telefonisch aanmelden via 020-4707077 of per e-mail via [email protected].

We starten om 19.00, inloop is vanaf 18.30.

Over Brief in de nacht

In tijden van politieke aardbevingen en oorlog waarin we naar oriëntatie zoeken, blijft er bitter weinig ruimte over voor nuance. Het complexe conflict, en de overweldigende hoeveelheid historische feiten, maken het bijkans onmogelijk een eenduidige morele houding te bepalen. Al snel worden redenaties zwart of wit, ook om de ja-maar-valkuil te omzeilen. Goed te begrijpen, vindt Chaja Polak, maar voor het slepende conflict tussen Israël en Gaza moet er naar andere oplossingen worden gezocht dan die van geweld. We hebben de talloze verhalen van vriend en vijand. Verhalen die gelezen zouden moeten worden met empathie en begrip. Verdriet bevindt zich immers aan beide kanten van de grens. Slachtoffers en daders bevinden zich eveneens aan beide kanten van de grens. Chaja Polak herkent pijn en radeloosheid van alle partijen en zoekt de nuance. Ook en vooral wanneer ze ziet dat haar familie in Israël daartoe nauwelijks meer in staat is. Dit essay is een humanistische, noodzakelijke toevoeging aan een verhard debat.

Chaja Polak (’s-Gravenhage, 1941) is kunstenaar en schrijver. Ze publiceerde veelgeprezen romans, verhalen en een dichtbundel. Haar vorige boek De man die geen hekel had aan joden werd in een bewerking voor theater opgevoerd. Haar eigen ervaringen lagen aan de basis van haar nieuwe roman Het verdriet van de vrede.

Simon Dikker Hupkes studeerde politicologie (Universiteit van Amsterdam) en boekwetenschap (Universiteit Leiden) en is redacteur bij uitgeverij Atlas Contact.

pro-mbooks1 : athenaeum