In gesprek met Etgar Keret (geannuleerd)

08 maart 2020
|

Etgar Keret komt naar Amsterdam! De eerste zondag van de Boekenweek, 8 maart om 15.00, interviewt Joost Baars de schrijver van Mijn konijn van vaderskantUpdate 5 maart: helaas komt Etgar Keret niet.

De reden voor Kerets afzegging zijn de zeer strenge maatregelen die de Israëlische overheid heeft ingesteld rondom het coronavirus, die het Keret onmogelijk maken na terugkeer zijn publieke activiteiten - zijn werk aan de universiteit, zijn lezingen - voor te zetten. Keret, de uitgeverij en de boekhandel hopen van harte op een herkansing.

Over Mijn konijn van vaderskant

Deze verhalen hadden door niemand anders geschreven kunnen worden dan door Etgar Keret. Ook in deze nieuwe bundel toont hij zich weer een meester in korte vertellingen die ogenschijnlijk absurd zijn, maar bijzonder genoeg altijd geloofwaardig en diepmenselijk. Zijn personages worstelen met ouderschap en familie, oorlog en games, marihuana en pancakes, herinneringen en liefde. In ‘Elke dag jarig’ bijvoorbeeld zet een rijke, verveelde man een advertentie om verjaardagen te kopen – waarom zou hij genoegen nemen met slechts één verjaardag per jaar? Hilarisch is ook het feuilleton dat begint met een e-mail aan de eigenaar van de escaperoom ‘Storing aan de rand van het sterrenstelsel’, die al snel ontaardt in een epische scheldkanonnade over en weer. En in het betoverende titelverhaal zien drie zusjes in een konijn hun pas vertrokken vader, tot ongenoegen van de boze moeder. Bij een uitstapje ontmoeten ze een jongen met eveneens een bijzonder konijn bij zich.

Lees op Athenaeum.nl een fragment uit de verhalenbundel.

Etgar Keret (Tel Aviv, 1967) is volgens The New York Times een genie. In Nederland dook hij voor het eerst op met Pizzeria Kamikaze (2001). Daarna volgden onder meer Verrassing, Superlijm en Zeven vette jaren. Zijn boeken verschijnen in meer dan veertig landen. Naast schrijver is Keret filmmaker. In 2007 won hij met zijn vrouw Shira Gefen de Camera d’Or voor de film Jellyfish.

pro-mbooks1 : athenaeum